Natuurlijk heb je het recht om je mening te uiten tegen abortus. Maar om vrouwen die naar een abortuskliniek gaan lastig te vallen en uit te schelden, gaat te ver. Onze vrienden van het Humanistisch Verbond zijn het beu.

De abortuskliniek in Rotterdam vroeg deze week zelfs de gemeente om hulp, omdat ze te veel hinder ondervinden van de demonstranten. 

'Ze spreken vrouwen aan, staan daar met kleine poppetjes die een foetus verbeelden, met een poster van een ongeboren kind op hun buik of met een met tape dichtgeplakte mond,' zei directeur Gerrit Zomerdijk tegen RTV Rijnmond.

Doorn in het oog

Dat de demonstraties bij alle veertien arbotusklinieken in hevigheid toenemen, is iets wat onze vrienden van het Humanistisch Verbond (HV) niet is ontgaan. Zij zien en horen dat vrouwen bij abortusklinieken steeds vaker worden worden geïntimideerd, agressief benaderd en misleid. 

Je kunt begrijpen dat de vrouwen die zo'n kliniek binnengaan al sowieso niet op hun allersterkst zijn. Wanneer het vrij bewegen hen dan belet wordt en ze worden uitgemaakt voor moordenaar en wat dies meer zij, dan begrijp je de ernst van de situatie. Niet voor niets heeft de kliniek in Utrecht onderstaand bord ter waarschuwing ophangen. 

Bufferzone is de oplossing

Het HV merkt sowieso al een tijdje dat het taboe op abortus lijkt te groeien, al dan niet aangewakkerd door christelijke organisaties. En dat baart het HV zorgen. Natuurlijk heeft iedereen het recht om zijn mening te uiten en om te demonstreren, dat zijn volgens het HV belangrijke peilers onder onze rechtstaat. 

Maar het HV vindt ook dat iedereen vrij is om te kiezen wie hij, zij of diegene liefheeft, hoe te leven en hoe te sterven. En door felle anti-abortusdemonstraties komt de keuzevrijheid van deze zwangere vrouwen in het geding. Wanneer het hun keuze is om abortus te plegen, moeten zij dat veilig en ongestoord kunnen doen. 

Vandaar dat het HV een petitie is gestart. Niet om de demonstranten hun recht te ontzeggen, maar om zogeheten bufferzones rondom klinieken in te stellen, iets wat in Engeland, Australië en Canada al wordt gedaan. 'Bufferzones zijn een oplossing,' staat te lezen op de site van HV. 'Anti-abortusdemonstranten worden daarmee op afstand gehouden zodat vrouwen ongehinderd naar binnen kunnen.'

De petitie wordt uiteindelijk overhandigd aan alle gemeenten met een abortuskliniek. Volgens het HV zijn zij verantwoordelijk voor de veiligheid en kunnen ze niet langer hun ogen sluiten voor dit groeiende probleem. 

Meer weten en/of de petitie tekenen? Klik hier

Ook interessant