Het einde van het jaar is een moment van terugblikken, zo ook voor ons. In een aantal overzichten nemen we je nog een keer mee door de beste verhalen van 2019. In dit overzicht: onze mooiste verhalen over mensen die het heft in eigen handen nemen.

#1. Holwerd aan zee ligt op koers

Begin dit jaar zond Human de documentaire 'Holwerd aan zee' uit. In Holwerd hebben een paar bewoners het waanzinnige idee opgevat om een dijk door te breken om de zee weer tot aan het dorp te laten komen. In juni vertelde de groep in Amsterdam over het burgerinitiatief, dat nog goed op koers lag.

Lees ons verslag van de avond terug. De 2Doc: Holwerd aan zee kijk je hiernaast terug. 

#2. "Niemand denkt: Eens kijken wat ik vandaag om zeep kan helpen"

Op het 'We doen het samen festival' (30 maart in Amersfoort) kwamen actieve burgers en wereldverbeteraars samen om ervaringen uit te wisselen, te netwerken en inspiratie op te doen. Ook Mieke Miltenburg was van de partij. Als mentor van de School voor Wereldverbetraars helpt zij mensen hun droom te realiseren.

Lees het artikel hier →

#3. Het Brabantse dorp Helvoirt brengt jong en oud in beweging

Een sportieve route door het dorp, om jong en oud de straat op te krijgen. In Helvoirt is het gelukt. Kosten: 52.000 euro. Volgens initiatiefnemer Edward de Vries kom je heel ver met één simpele vraag: “Kun je me even helpen?”

Check de reportage →

#4. Waarom Jetta Klijnsma dol is op Supervrijwilligers

Ergens halverwege Beilen en Emmen ligt het jongste dorp van Drenthe: Witteveen, est. 1926. Een bedrijvig dorpje, met een uitzonderlijk hoog aantal zzp’ers. Het dorp ontving vorig jaar een Europese prijs voor dorpsvernieuwing, nadat het een jaar eerder al de Nederlandse equivalent van deze prijs won. In mei was heel Nederland welkom om te zien hoe ze dat voor elkaar kregen.

Ontdek hoe het dorp de leefbaarheid op peil houdt →

#5. Een dorpsraad dwingt de provincie Noord-Holland tot actie

Een drukke provinciale weg splijt al decennia lang het kleine Broek in Waterland in tweeën. Nu zien burgers uit het dorp hun kans om die historische fout uit te wissen. 

Lees de reportage over de actieve dorpsraad →

#6. Viroen (24) zorgt al jaren voor zijn moeder

De moeder van Viroen Soebedar (24) kreeg zes herseninfarcten, heeft diabetes en problemen aan haar nieren. In het kader van de Week van de Jonge Mantelzorger sprak 3FM Tussenuur, het jongerenplatform van Human, met Viroen. "Ik was een jongen van zestien toen het gebeurde. Ik zat middenin de puberteit en was erg op mezelf gericht."

Lees het gesprek met de jonge mantelzorger →

#7. Tegel eruit, plantje erin

Grijze tegels in de achtertuin: geen onderhoud, wel zo makkelijk. Wrik ze er toch maar uit, en vervang ze met een plantje. De natuur zal je dankbaar zijn. In veel steden is het inmiddels beleid om mensen te belonen voor het 'vergroenen' van hun tuin. Human ging op bezoek in Dordrecht.

Lees de reportage over Operate Steenbreek →

#8. Zoeken naar steun voor je burgerinitiatief

Op het We Doen Het Samen Festival zoeken burgers vanuit heel Nederland steun voor hun buurtinitiatief. Wat voor initiatieven zijn dat eigenlijk? Human sprak met zes mensen die het heft in eigen handen namen.

Lees alle portretten hier →

#9. De vrouwen van Venserpolder

Tot rust komen door een moestuintje bij te houden. Het is precies wat het initiatief 'Bloei & Groei' voor ogen heeft voor vrouwen in Amsterdam-Zuidoost. In de documentaire 'De vrouwen van Venserpolder' zien we hoe dat in z'n werk gaat. Oprichter Ama Koranteng-Kumi begon vijf jaar geleden met het project. "Mijn droom is nog veel meer tuinen op zetten."

Lees het gesprek dat we met Ama hadden. De 2Doc: De vrouwen van Venserpolder kijk je hiernaast.

Meer terugblikken