Het einde van het jaar is een moment van terugblikken, zo ook voor ons. In een aantal overzichten nemen we je nog een keer mee door de beste verhalen van 2019. In dit overzicht: onze mooiste docu's van dit jaar.

#1. Dubbel Geluk

Esmée van Loon groeide op met twee moeders en ze wil weten hoe leeftijdsgenoten met dezelfde thuissituatie dit hebben ervaren. Marijn, Dora en Lieke zijn ook opgegroeid met homoseksuele ouders en vertellen Esmée hoe deze vorm van ouderschap hen heeft gevormd. 

Dit soort regenbooggezinnen ondervinden nog altijd veel last van wetgeving die stamt uit vroegere tijden, vindt Luc Nibbeling. Nibbeling is voorzitter van Meer Dan Gewenst, een stichting die opkomt voor de belangen van homoseksuele stellen met kinderen of een kinderwens. "Erkenning is enorm belangrijk."

Kijk 'Dubbel geluk' hiernaast, en lees het interview met Luc Nibbeling

#2. De vrouwen van Venserpolder

Tot rust komen door een moestuintje bij te houden. Het is precies wat het initiatief 'Bloei & Groei' voor ogen heeft voor vrouwen in Amsterdam-Zuidoost. In de documentaire 'De vrouwen van Venserpolder' zien we hoe dat in z'n werk gaat. Oprichter Ama Koranteng-Kumi begon vijf jaar geleden met het project. "Mijn droom is nog veel meer tuinen op zetten."

Lees het gesprek dat we met Ama hadden. De 2Doc: De vrouwen van Venserpolder kijk je hiernaast.

#3. Sprekend Nederland

In 'Sprekend Nederland' schetst John Appel een portret van Nederland aan de hand van toespraken op bruiloften en partijen, bij protestmarsen en allerlei openbare manifestaties. De film laat een multicultureel land zien dat nog steeds lijkt te moeten wennen aan het feit dat het multicultureel is. "Het beeld dat ontstaat is dat van een lappendeken van Nederland," zegt John Appel in een interview met Human.

Kijk 'Sprekend Nederland' hiernaast, en lees het interview met John Appel.

#4. Goede Buren

Als de Rotterdamse Bep de Bruin na tien jaar dood in haar woning wordt gevonden, is de stad in shock. Hoe was het mogelijk dat niemand haar had gemist? De gemeente besluit daarop maatregelen te nemen en start een campagne tegen eenzaamheid. De invoelende Ada (59) en haar nuchtere overbuurvrouw Wilma (70) twijfelen geen moment en worden vrijwilligers.

Na de vertoning van de film vond op sommige plekken ook een Goed Gesprek plaats; paneldiscussies om de lokale aanpak van eenzaamheid in kaart te brengen. Human.nl was bij het Goede Gesprek in het Amsterdamse Ketelhuis.

Kijk de 2Doc over de strijd tegen eenzaamheid hiernaast, en lees over het Goede Gesprek.

#5. Ik kóm niet uit Sri Lanka

In 'Ik Kóm Niet Uit Sri Lanka' onderzoekt Dinja Pannebakker het belang van weten waar je vandaan komt. Ze is geboren in Sri Lanka, maar ze weet niet beter dan dat ze Nederlands is. We spraken met haar over de serie en haar zoektocht. "Ik hoop dat mensen nieuwe inzichten krijgen, en stoppen met mensen in hokjes plaatsen."

Kijk de eerste aflevering van de docu-serie hiernaast, en lees het interview met Dinja. Op 19 januari worden alle afleveringen als één film uitgezonden, om 23.35 uur op NPO 3. Toch al benieuwd? Kijk alle afleveringen nu al hier.

#6. Holwerd aan zee

In het Friese Holwerd hebben bewoners een waanzinnig plan opgevat. Ze gaan de dijk doorbreken en hun terpdorp terug aan de Waddenzee leggen. Holwerd dreigt, zoals zoveel dorpen, een spookdorp te worden waarin krimp een spoor van vernieling trekt. Met hun plan brengen ze nieuw leven in hun dorp en hopen ze een toeristische trekpleister te worden.

De 2Doc kijk je hiernaast. Een update van halverwege dit jaar lees je hier

#7. Aanval op de Amazone

Het Amazonegebied, het grootse regenwoud ter wereld, is van groot belang om de klimaatcrisis beperkt te houden. Maar de Braziliaanse president Bolsonaro wil het gebied graag exploiteren, en moedigt ontbossing aan. Indianenleiders die het woud willen beschermen, worden vermoord. Elaíze Farias zag het met lede ogen aan, en maakt deze 2Doc kort.

Kijk de aangrijpende 2Doc kort hiernaast, en volg het nieuws op onze speciale pagina.

#8. Brief aan de Paus

De oud-leerlingen van het Provolo Instituut in Verona reizen af naar het Vaticaan, om te laten zien dat ze het niet meer pikken. De oud-leerlingen van de door nonnen en priesters gedreven school zijn stelselmatig misbruikt door nonnen, priesters en door de inmiddels overleden bisschop Carrao. In de 2Doc kort: 'Brief aan de Paus' doen de leerlingen hun schrijnende de verhaal. De groep wacht nog steeds op een antwoord van de Paus, op de aantijgingen uit Verona.

Kijk de aangrijpende 2Doc kort hiernaast.

#9. De onvoltooide Ierse opstand

Eind januari 2019 explodeerde in Londonderry voor het eerst in jaren weer een bom. Regisseurs Oisín Kearney en Loretta van der Horst volgden de 21-jarige activist Jude Macrory, die tijdens het maken van de film van de aanslag werd verdacht. Wat in Oisín's vorige videobrief Nieuwe grenzen, oude wonden nog angst was, een waarschuwing dat het geweld van weleer terug zou kunnen komen, is een stuk reëler geworden.

Kijk de 2Doc kort hiernaast, en lees het interview met de regisseurs over hoe de Brexit het debat over een Verenigd Ierland nieuw leven heeft ingeblazen.

#10. Paradijs in vlammen

Wereldwijd zijn er steeds meer bosbranden door klimaatopwarming. Op het moment van schrijven woedt een van de ergste bosbranden ooit in Australië, en ook in Californië was het deze zomer raak. Hoe beperken we de schade? In de 2Doc kort: Paradijs in vlammen vertelt een gezin uit Californië hoe de lasten daar verdeeld worden, in het stadje Paradise. Want terwijl er op de staatsbrandweer wordt bezuinigd, huren de rijkere inwoners als Kim Kardashian en Kanye West privébrandweermannen in om hun landgoed te beschermen.

Kijk de 2Doc kort hiernaast, en lees meer.

#11. Reber Dosky

Tijdens de 32ste editie van het grootste documentairefestival van de wereld, IDFA, won de Human-film 'Sidik en de panter' de prijs voor beste Nederlandse documentaire. In de film volgt regisseur Reber Dosky in het landschap van zijn jeugd de wijze Sidik Barzani. Zwervend door de bergen van Iraaks-Koerdistan speurt hij naar tekens die kunnen duiden op de terugkeer van de mythische panter. We spraken met Dosky over zijn bejubelde film, die in de loop van 2020 wordt uitgezonden bij Human.

Kijk de trailer van de film hiernaast, en lees het interview. Lees je dit tussen 22:00 en 06:00 uur? Kijk dan ook zijn eerdere indrukwekkende films bij Human: 'Radio Kobani' en de korte film 'Meryem'. 

#12. Maalstroom

Hoewel Human de 2Doc: Maalstroom in 2018 uitzond, wilden we hem toch in dit lijstje zetten. De afgelopen maanden ontving de Found Footage film prijzen bij Prix Europa, Family Film Project, Laceno d'Oro, Atlantidoc en The Thomas Edison Black Maria Film Festival.

Kijk de prachtige film van regisseur Misja Pekel hiernaast terug, en lees het interview met Pekel.

Meer terugblikken