Aflevering 3

Elite

Aflevering 3

Elite

‘De elite’: noodzakelijke voorhoede van de samenleving, of vijand van ‘het volk’? Op dit moment is moeilijk een negatiever bijvoeglijk naamwoord te bedenken dan elitair. Het lijkt een marketingterm te zijn geworden voor iedere politicus of bestuurder die namens ‘het volk’ zegt te spreken. Maar bestaat ‘de elite’, en zo ja, wie maakt er dan deel van uit? En wat is dan ‘het volk’, en wie maakt daar dan deel van uit?

Opname: zaterdag 29 juni, 11:00 uur

Uitzending: zondag 14 juli, 12:10 uur op NPO 1

Woorden stellen ons in staat de wereld te begrijpen, woorden kunnen ons ook in verwarring brengen. In zijn negende seizoen bespreekt Het filosofisch kwintet woorden waarmee we worstelen. Woorden waarmee marketeers, politici en bestuurders aan de haal zijn gegaan. Begrippen die werden beroofd van hun oorspronkelijk betekenis en zo vaak en lang zijn gebruikt dat ze hun waarde of inhoud verloren.

In de derde aflevering van Het filosofisch kwintet gaat het over ‘elite’. Te gast zijn directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Kim Putters, politicoloog Sarah de Lange en hoogleraar Moderne Europese Letterkunde Joep Leerssen. Stamgast is Philipp Blom.

Gasten in deze aflevering

Kim Putters

Directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau

Sarah de Lange

Politicoloog Sarah de Lange

Philipp Blom

Historicus en auteur van onder meer het boek Wat op het spel staat.

Joep Leerssen

Hoogleraar Moderne Europese Letterkunde