Over dit seizoen

In zijn negende seizoen bespreekt Het Filosofisch Kwintet woorden waarmee we worstelen. Woorden waarmee marketeers, politici en bestuurders aan de haal zijn gegaan. Begrippen die werden beroofd van hun oorspronkelijke betekenis en zo vaak en lang zijn gebruikt dat ze hun waarde of inhoud verloren.

Uitzendingen op zondag 23 juni en 7, 14, 21 en 28 juli 2019, om 12.10 uur op NPO 1.

Woorden stellen ons in staat de wereld te begrijpen, woorden kunnen ons ook in verwarring brengen. In vijf afleveringen vraagt presentator Clairy Polak haar vier gasten om vijf termen opnieuw inhoud te geven: ‘vrijheid’ (afl. 1), ‘verbinding’ (afl. 2), ‘elite’ (afl. 3), ‘authenticiteit’ (afl. 4) en ‘diversiteit’ (afl. 5).

Te gast in deze serie zijn onder meer Kim Putters, Andreas Kinneging, Tinneke Beeckman, Khalid Benhaddou, Casper Thomas, Stephan Sanders, en Denker des Vaderlands Daan Roovers.

Het filosofisch kwintet wordt dit seizoen traditiegetrouw opgenomen in het Bimhuis in Amsterdam. Op 7 juli zendt het programma live uit vanaf het Mag Het Licht Aan Festival, later die dag wordt op het festival de laatste aflevering van het seizoen opgenomen. Publiek kan zich opgeven om opnames bij te wonen. Ga hiervoor naar human.nl/bijwonenhfk.

Philipp Blom

Stamgast deze serie is wederom Philipp Blom. De Duits-Nederlandse historicus en romanschrijver studeerde in Wenen en Oxford. Van zijn hand verscheen onder meer het boek 'Wat op het spel staat'. Verder publiceert hij onder meer in The Times Literary Supplement, The Independent, Frankfurter Allgemeine Zeitung en Die Zeit.

Stamgast Philipp Blom

Alle afleveringen