over de serie

In dit woelige verkiezingsjaar buigt Het Filosofisch Kwintet zich over de toekomst van de democratie. Het was het grote succes van de twintigste eeuw, maar in de eenentwintigste eeuw lijkt daar de klad in te zijn gekomen. Is dat zo? En hoe komt dat?

Uitzendingen op zondag 2, 9, 16 en 23 juli 2017 om 12.10-13.05 uur op NPO 1

Onder leiding van Clairy Polak laten deskundige denkers hun licht schijnen over de toekomst van de democratie. In vijf afleveringen onderzoeken zij hoe de democratie bedreigd wordt door politieke en maatschappelijke versplintering, de macht van de markt en de aantrekkingskracht van het radicale alternatief.

Twee ‘stamgasten’ zullen in meerdere afleveringen terugkeren:

Ian Buruma

De Brits-Nederlandse sinoloog, japanoloog en publicist is als hoogleraar mensenrechten en democratie verbonden aan Bard College in New York. Hij schrijft onder andere voor The New York TimesThe Guardian en NRC Handelsblad. In 2008 ontving hij de Erasmusprijs.

Philipp Blom

De Duits-Nederlandse historicus en romanschrijver studeerde in Wenen en Oxford. Hij heeft historische werken als 'To Have and to Hold' en 'Encyclopédie' op zijn naam staan. Blom schrijft voor Britse en Duitse kranten als The Times Literary Supplement, The Independent, Frankfurter Allgemeine Zeitung en Die Zeit.

Alle afleveringen