In zijn tiende seizoen neemt Het Filosofisch Kwintet manipulatie, beïnvloeding en waarheid onder de loep op het gebied van politiek, wetenschap, commercie en ons eigen leven. Welke machten en krachten zitten erachter, en hoe kunnen wij ons daartegen weren? Hoe weten we nog wat waarheid is en wat leugen? En wat staat op het spel?

Dagelijks staan we bloot aan zichtbare en onzichtbare beïnvloeding van ons brein. Met misleidende methoden worden we overtuigd iets te denken of te doen. Via sociale en gevestigde media vinden leugens en nepnieuws een weg, dankzij trollen en nepaccounts. De verschillende vormen van manipulatie beïnvloeden politiek, onderwijs, rechtstaat en wetenschap. Het beïnvloedt ons allemaal.

In vijf afleveringen onderzoekt Clairy Polak samen met haar gasten het thema Macht, Media en Manipulatie. Denker des Vaderlands Daan Roovers is bij elke aflevering stamgast.

De komende maanden wordt het programma online al verrijkt met verdiepende content. Op human.nl/hfk verschijnen interviews met de gasten en kijk- en leestips van de redactie om het thema dieper te kunnen doorgronden. Op dit moment houden presentator Clairy Polak en Denker des Vaderlands Daan Roovers een dagboek bij: overpeinzingen in tijden van corona. Lees alle dagboeken op human.nl/coronadagboeken

Stamgast Daan Roovers

Stamgast deze serie is Denker des Vaderlands Daan Roovers. Aan de Universiteit van Amsterdam is ze docent Publieksfilosofie. Tegelijkertijd is ze bezig met haar promotieonderzoek over de ontwikkeling van publieke opinie. Eerder was ze ook hoofdredacteur van Filosofie Magazine.

Stamgast Denker des Vaderlands Daan Roovers

Over Het Filosofisch Kwintet

In Het Filosofisch Kwintet is luisteren even belangrijk als spreken, en is doorgronden het motto, en niet het twistgesprek. In een filosofisch gesprek van ruim vijftig minuten onderzoekt presentator Clairy Polak samen met haar vier gasten elk jaar een ander thema. Dit thema wordt bespiegeld vanuit verschillende invalshoeken, gedurende vijf afleveringen. In eerdere seizoenen ging het onder meer over de democratie, onafhankelijkheid, onze verzorgingsstaat en de duurzame mens.

Presentator Clairy Polak