Podcast

Het Filosofisch Kwintet kun je nu ook luisteren als podcast.

Een 'totale podcastfanaat' mailde ons met de vraag of we Het Filosofisch Kwintet niet konden uitbrengen als podcast. Het praatprogramma zou zich hier bij uitstek voor lenen. We vroegen twee medewerkers van Human het eens te testen. De één maakte een lange wandeling met de aflevering in zijn oor, de ander probeerde het tijdens het koken. Conclusie: met een paar kleine aanpassingen moet dat mogelijk zijn.

We stelden het voor aan NPO Radio 1, en ook zij raakten enthousiast. Aan het werk, en niet veel later was hij daar. De vijf afleveringen van Het Filosofisch Kwintet 2018 zijn nu te beluisteren als podcast. Fijn voor in de trein, op de fiets, tijdens het koken, of tijdens een lange wandeling. Of waar je maar wilt.

Over Het Filosofisch Kwintet 2018

Hoe zullen historici in 2050 terugkijken op de tijd waarin wij nu leven? Zouden zij vinden dat wij genoeg hebben ondernomen tegen ontwikkelingen die klimaat, democratie en rechtsstaat bedreigen? 

Hoe vaak zeggen we niet: ‘Met de kennis van nu had ik het anders gedaan.’ Terugblikkend zijn we blijkbaar beter in staat complexe situaties te analyseren. In vijf afleveringen vraagt presentator Clairy Polak haar vier tafelgasten zich voor te stellen hoe over twee generaties wordt teruggekeken op problemen, oplossingen en het handelen van nu.

In de eerste vier afleveringen bespreken we de thema’s overbevolking, groeiende ongelijkheid, klimaatverandering en de uitholling van het publieke debat. In de laatste aflevering vragen we ons af wat er nodig is om al deze problemen te lijf te gaan. Hoe staat het met verlichtingsidealen ​als vrijheid en gelijkheid? Is er een cultuuromslag nodig?