aflevering 5

Wat te doen

aflevering 5

Wat te doen

Hoe vaak zeggen we niet: ‘Met de kennis van nu had ik het anders gedaan.’ Terugblikkend zijn we blijkbaar beter in staat complexe situaties te analyseren. In vijf afleveringen vraagt presentator Clairy Polak haar vier tafelgasten zich voor te stellen hoe over twee generaties wordt teruggekeken op problemen, oplossingen en het handelen van nu.

Na vier afleveringen over overbevolking, groeiende ongelijkheid, klimaatverandering en het verdwijnen van het publieke debat maken we de balans op. Wat hebben we nodig om onze koers te veranderen? Zijn onze Verlichtingsidealen nog wel van toepassing? Of moeten we opnieuw vaststellen wat ‘goed leven’ is? Kortom, kunnen we niet veranderen, of willen we dat niet?

Zondag 29 juli, 12:10 uur op NPO 1

herhaling maandag 30 juli om 10:00 uur op NPO 2

Gasten in deze aflevering zijn:

Philipp Blom

De Duits-Nederlandse historicus en romanschrijver. Blom studeerde in Wenen en Oxford en heeft historische werken als 'To Have and to Hold' en 'Enlightening the World' op zijn naam staan. Hij schrijft o.a. voor The Times Literary Supplement, The Independent, Frankfurter Allgemeine Zeitung en Die Zeit.

Kim Putters

Kim Putters is directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en bijzonder hoogleraar Beleid en Sturing van de Zorg in de Veranderende Verzorgingsstaat aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Begin dit jaar werd Putters benoemd als kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER).

 

 

Marli Huijer

Marli Huijer is hoogleraar publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoek richt zich op de filosofie van mens en cultuur. Hoe ordenen we de tijd? Wat maakt dat we zulke beweeglijke types zijn? Hoe richten technieken en apparaten de publieke ruimte in? Wat is seksuele vrijheid? En hoe disciplineren we onszelf en elkaar tot gedrag dat het mogelijk maakt om vreedzaam samen te leven? Van 2015 tot 2017 was zij Denker des Vaderlands.

Robbert Dijkgraaf

Robbert Dijkgraaf is sinds 2012 directeur van het prestigieuze Institute for Advanced Study in Princeton. Daarnaast is hij Universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder was Dijkgraaf president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. In 2003 won hij de Spinozapremie voor zijn wiskundige bijdragen aan de snaartheorie. Dijkgraaf schrijft o.a. regelmatig opiniestukken in NRC en geeft jaarlijks wetenschappelijke TV-colleges bij DWDD University.

Het Filosofisch Kwintet over hoe nu verder, met Marli Huijer, Robbert Dijkgraaf, Kim Putters en Philipp Blomonder leiding van Clairy Polak wordt uitgezonden op 29 juli om 12.10 op NPO 1.