aflevering 4

Uitholling van het publieke debat

aflevering 4

Uitholling van het publieke debat

Hoe vaak zeggen we niet: ‘Met de kennis van nu had ik het anders gedaan.’ Terugblikkend zijn we blijkbaar beter in staat complexe situaties te analyseren. In vijf afleveringen vraagt presentator Clairy Polak haar vier tafelgasten zich voor te stellen hoe over twee generaties wordt teruggekeken op problemen, oplossingen en het handelen van nu.

Sinds de digitalisering kunnen we op dezelfde aarde wonen, en toch in totaal verschillende werelden leven.
Vraag is alleen: leven we nu nog wel samen? Is er nog sprake van een publiek debat? En welke gevolgen heeft dit voor de democratie? Is er nog genoeg saamhorigheid om ingewikkelde grensoverschrijdende problemen op te lossen?

Zondag 22 juli, 12:10 uur op NPO 1

herhaling maandag 23 juli om 10:00 uur op NPO 2

Gasten in deze aflevering zijn:

Philipp Blom

De Duits-Nederlandse historicus en romanschrijver studeerde in Wenen en Oxford. Onlangs verscheen zijn boek 'Wat op het spel staat', waarin hij schrijft over de grootste bedreigingen van deze tijd. Verder publiceert hij onder meer in The Times Literary Supplement, The Independent, Frankfurter Allgemeine Zeitung en Die Zeit.

Lees hier ons profiel van Philipp Blom.

Daan Roovers

Daan Roovers is filosoof. Aan de Universiteit van Amsterdam is ze docent Publieksfilosofie. Tegelijkertijd is ze bezig met haar promotieonderzoek over de ontwikkeling van publieke opinie. Eerder was ze ook hoofdredacteur van Filosofie Magazine.
 

Lees hier ons interview met Daan Roovers.

Valerie Frissen

Valerie Frissen is directeur van het SIDN-fonds. Dit fonds stimuleert vernieuwende internetprojecten met maatschappelijke impact. Daarnaast is Frissen hoogleraar ICT & Sociale Verandering bij de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar expertise ligt voor een groot deel op het terrein van digitale innovatie, in het bijzonder internetontwikkelingen. Voor het Financieel Dagblad schreef Frissen een tijd lang columns over technologie.

Lees hier ons interview met Valerie Frissen.

Rogier de Langhe

Rogier De Langhe is economiefilosoof aan de Universiteit Gent en essayist bij De Morgen. Hij bestudeert al meer dan tien jaar de dynamiek van wetenschap en technologie. De laatste jaren specialiseert hij zich in de digitale revolutie en haar maatschappelijke gevolgen.

 

 

Lees hier ons interview met Rogier De Langhe.

Het Filosofisch Kwintet over de uitholling van het publieke debat, met Daan Roovers, Valerie Frissen, Rogier De Langhe en Philipp Blomonder leiding van Clairy Polak wordt uitgezonden op 22 juli om 12.10 op NPO 1.