Het einde van het jaar is een moment van terugblikken, zo ook voor ons. In een aantal overzichten nemen we je nog een keer mee door de beste verhalen van 2019. In dit overzicht: het beste in de categorie filosofie.

#1. Een oplossing voor stress en burn-outs

Het lijkt alsof iedereen tegenwoordig lijdt aan burn-outs, stress of een depressie. Hoe komt dat? En wat kunnen we eraan doen? Op De dag van de imperfectie op 25 november bespreken Daan Roovers en Dirk De Wachter deze vragen. "Tegenwoordig is een diagnose nodig voordat mensen met elkaar gaan praten."

Lees ons verslag van de avond →

#2. Nieuwe Denker des Vaderlands

Daan Roovers is sinds eind maart 2019 de nieuwe Denker des Vaderlands. Ons platform 'Brainwash' sprak bij haar aanstelling met Roovers, over hoe zij die taak gaat vervullen.

#3. Waarom we minder vrij zijn dan we denken

We zijn helemaal niet zo vrij als we denken, volgens filosoof Jelle van Baardewijk. Hij was te gast in de eerste aflevering van 'Het filosofisch kwintet', deze zomer, waarin dit seizoen woorden opnieuw inhoud kregen. Voorafgaand aan de opname sprak de redactie met Van Baardewijk. 

De aflevering van 'Het filosofisch kwintet' over vrijheid vind je hiernaast, of klik hier voor het interview met Van Baardewijk.

#4. De paradox van authenticiteit

Een authentieke Parmaham, een authentieke instagrampost: we hunkeren naar authenticiteit en willen origineel zijn, maar tegelijkertijd ook ergens bij horen. Filosoof Maarten Doorman weet alles van authenticiteit, en probeert het woord betekenis te geven.

De aflevering over authenticiteit, waarin Doorman te gast is vind je hiernaast, of klik hier voor het interview met de filosoof.

#5. Het gevaar van diversiteit

Veel bedrijven en instellingen streven naar diversiteit, maar waarom is dat belangrijk? En kan het ook kwaad? We vroegen politicoloog Stephan Sanders de term opnieuw inhoud te geven.

De aflevering over diversiteit, waarin Sanders te gast is, vind je hiernaast, of klik hier voor het interview met de politicoloog.

#6. Komt een vrouw bij de filosoof

Denken over je eigen denken. Vragen stellen, en met een betere vraag naar huis gaan. Dat kan bij filosofisch practicus Margit Vegter. Om erachter te komen wat dat eigenlijk is, zo'n filosofisch practicus, stuurden wij onze stagiaire naar Groningen.

#7. De beste versie van jezelf

Het wemelt meer dan ooit van de life-style coaches. Je kunt voor alles iemand inhuren die je ondersteunt: om beter te presteren, te leren en gelukkiger te zijn. Daarachter schuilt een optimistische maakbaarheidsgedachte van succes, geluk en welzijn.

Hoe maak je een winnaar? Kun je überhaupt winnaars kweken? Stine dompelt zich in deze aflevering onder in de filosofie van het coachen.

#8. Maakt geld gelukkig?

Je hoeft maar een videoclip van een Nederlandse rapper te kijken, of een paar weken influencers te volgen op Instagram en YouTube en het lijkt wel alsof je móet pronken met je spullen en geld (monnie). Ginny Ramkisoen onderzocht voor ons jongerenplatform 3FM Tussenuur hoe belangrijk status is in dit social media-tijdperk. 

Check hier alle afleveringen van de serie. Hiernaast kijk je vast aflevering vier.

Meer terugblikken