Het einde van het jaar is een moment van terugblikken, zo ook voor ons. In een aantal overzichten nemen we je nog een keer mee door de beste verhalen van 2019. In dit overzicht: onze belangrijkste stukken over publieke opinie van het afgelopen jaar.

#1. Denker des Vaderlands: 'We lijden aan opiniedruk'

Onze publieke opinie lijkt steeds meer gepolariseerd, maar is dit echt zo of hebben we het over een angstbeeld? En hoe dragen politiek en media bij aan die gepolariseerde opinies? We vroegen het aan Daan Roovers, de Denker des Vaderlands die aan de Universiteit van Amsterdam publieke opinie onderzoekt.

Lees het interview met haar terug →

#2. Nederland accepteert intolerantie vanwege gezelligheid

Zaterdag 16 november was de Internationale dag van de Tolerantie. Dat deze dag samenvalt met de dag dat Sinterklaas in Nederland aankomt, is op zijn minst ironisch. Want hoe gaan we online en offline met elkaar in gesprek in een tijd dat polarisatie en agressie de boventoon voert? Human sprak erover met schrijver en politicoloog Kiza Magendane.

Lees de monoloog van Magendane →

#3. 'Moord op Wiersum is aanslag op rechtsstaat'

Coen Verbraak sprak in 'De publieke tribune' op NPO Radio 1 met advocaten Jan-Hein Kuijpers, Arne Kloosterman, Peter Plasman en Jeroen Soeteman over de impact van de moord op hun confrère Derk Wiersum. Vier strafpleiters die weten hoe het is om verdachten uit het criminele circuit te verdedigen, en om te gaan met dreiging uit de onderwereld.

Hiernaast zie je één van de spraakmakende fragmenten. Ontdek onze selectie van de beste fragmenten in dit artikel, of luister de hele podcast hier terug.

#4. Deze ethische hacker vindt zijn online privacy niet zo belangrijk

Kun je blijven betalen met Apple Pay? Moet je je Google-account opzeggen, om je privacy te bewaren? Wij spraken beveiliginsonderzoeker Zawadi Done over online privacy - iets wat hij zelf niet zo belangrijk vindt.

Lees het interview met de hacker →

#5. Kindvloggers: hobby of kinderarbeid?

In oktober dook het thema kindvloggers overal op, met de VPRO-film 'Mijn dochter de vlogger' en #Boos van BNNVARA over kindvloggers. Eind september schreef Medialogica-redacteur Martine Braam al over kindvloggers. Is er sprake van kinderarbeid, of is het een uit de hand gelopen hobby? Waar kinderen die professioneel in een musical spelen zich aan strenge arbeidsregels moeten houden, lijken er voor deze ‘kidfluencers’ geen wetten te gelden.

Lees het artikel bij Medialogica →

#6. 'De tabaksindustrie is ontzettend crimineel'

Samen met longarts Wanda de Kanter spande Bénédicte Ficq een rechtszaak aan tegen de tabaksindustrie. Brainwash sprak met de advocate over roken, autonomie en vrije wil.

Lees het hele interview →

#7. De beeldenstorm rond abortus

Het debat rondom abortus is dit jaar in alle hevigheid opgelaaid. Voor- en tegenstanders halen alles uit de kast om bezoekers van abortusklinieken te overtuigen van hun gelijk. Medialogica onderzocht wie in deze strijd om de publieke opinie aan de winnende hand is. Wat is de mediastrategie van beide kampen? En hoe berichten journalisten over dit onderwerp?

In de aflevering van Medialogica blijkt dat een plastic foetus centraal staat, die wordt gebruikt om de publieke opinie te beïnvloeden. Auschwitz overweegt juridische stappen te ondernemen naar aanleiding van dat beeld

#8. Demonstreren bij een abortuskliniek, mag dat?

Eerder dit jaar trokken abortusklinieken al aan de bel; steeds vaker hebben zij en hun bezoekers last van demonstranten voor de deur. Een abortuskliniek in Rotterdam vroeg om hulp, en in Utrecht wordt gewaarschuwd voor agressieve demonstranten. Het Humanistisch Verbond startte een petitie om bufferzones rondom klinieken in te stellen. Minister Hugo de Jonge gaf zelfs aan gemeenten te steunen als zij een bufferzone willen instellen.

Lees het hele artikel hier →

#9. 'God is ook een beetje gay'

Veel christelijke LHBT'ers kampen met depressie en suïcidale neigingen, voornamelijk op weg naar hun coming out. Maar het kan ook anders, zo blijkt uit het verhaal van Daan. Hij wil laten zien dat je als homo prima belijdend christen kunt zijn.

Lees het verhaal van Daan hier →

#10. Ebola in Oeganda

"Ebola slaat over naar Oeganda", kopte westerse media rond 12 juni van dit jaar. Wat voor impact zo’n misleidend bericht heeft, kan oud Human-stagiair Tinke Douma, die al twee jaar in Oeganda woont, haarfijn uitleggen.

Lees haar verhaal hier →

#11. Zo veranderde de publieke opinie in de jaren '10

Hoe is de publieke opinie in Nederland in de jaren 10 van de 21e eeuw veranderd? En welke gebeurtenissen zijn daarop van invloed geweest? We maakten een overzicht, zo op de drempel van de jaren '20.

Lees het hele artikel hier →

Meer terugblikken