Het einde van het jaar is een moment van terugblikken, zo ook voor ons. In een aantal overzichten nemen we je nog een keer mee door de beste verhalen van 2019. In dit overzicht: onze mooiste gesprekken van het afgelopen jaar.

#1. Hoop voor als je rouwt

Coen Verbraak ontving in 'De publieke tribune' op NPO Radio 1 Clairy Polak, Frits Spits en Tim Overdiek, die alledrie hun partner verloren en daar een boek over schreven. Ze vonden woorden voor iets waar eigenlijk geen woorden voor zijn..

Luister de hele podcast hier terug, ontdek onze selectie van de beste fragmenten, of luister vast een eerste fragment hiernaast.

#2. Interview met de man die 'fake news' introduceerde

In oktober interviewde Medialogica mediaspecialist Craig Silverman. Als journalist gebruikte Silverman de twee simpele woorden 'fake news' om nepnieuws, dat zich razendsnel verspreidde, te ontmaskeren. Het leverde hem een baan op bij het toonaangevende BuzzFeed, maar Silverman baalt van de introductie van de term. 

Lees het hele interview bij Medialogica →

#3. Seksualiteit is meer dan penetratie

In september vroeg ons jongerenplatform '3FM Tussenuur' aandacht voor betere en leukere seksuele voorlichting voor jongeren, met #kutvoorlichting. Want veel scholieren zijn niet heel enthousiast over de informatie die ze nu krijgen. De redactie van '3FM Tussenuur' sprak erover met seksuologe Ellen Laan, ook wel de 'godmother of the vagine'.

Lees het interview hier terug, en check hier alles van #kutvoorlichting.

#5. Niet iedereen kan bondscoach zijn

De afschuw tegen elite is dagelijkse kost. Toch heb je elites nodig: niet iedereen kan een brug ontwerpen, of het Nederlands Elftal leiden. Historicus Joep Leerssen geeft voor 'Het filosofisch kwintet' de term "elite" opnieuw betekenis.

De aflevering waarin 'Het filosofisch kwintet' de term "elite" opnieuw inhoud probeert te geven kijk je hiernaast. Het interview met Joep Leerssen vind je hier.

#6. Sheila Sitalsing over empathie voor daders

Tijdens het 'Mag het licht aan festival', waar Sinan Can de Van Praagprijs in ontvangst nam, ontnam columniste Sheila Sitalsing het publiek de adem met een zeer confronterend verhaal over inlevingsvermogen, om empathie te voelen voor daders. Om zo beter te begrijpen.

Lees haar column, en check alle hoogtepunten van het festival, waar Human mede-initiatiefnemer van is.

#7. Geef verzorgers de kans om liefdevol te zijn

Hoogleraar ouderengeneeskunde Joris Slaets doet onderzoek naar hoe je verpleeghuispersoneel meer vertrouwen kunt geven en ze minder regels kunt opleggen. "Het begint bij vertrouwen". 

Lees het interview met hoogleraar Joris Slaets terug →

#8. Verpleeghuizen kun je niet benchmarken

Liefdevolle zorg valt niet te vatten in cijfers en vinkjes. Waarom moeten verplegers en verzorgers er dan wel zo veel invullen? 'Driekwart van bureaucratie in de verpleeghuiszorg kan weg.'

Lees het artikel hier →

Meer terugblikken