Je hoeft maar een videoclip van een Nederlandse rapper te kijken, of een paar weken influencers te volgen op Instagram en YouTube en het lijkt wel alsof je móet pronken met je spullen en geld (monnie). Ginny Ramkisoen onderzocht voor ons jongerenplatform 3FM Tussenuur hoe belangrijk status is in dit social media-tijdperk.

'Op me monnie'. Zo noemt ons jongerenplatform 3FM Tussenuur hun vierdelige serie over geld en status. Niet per se een originele titel, omdat Famke Louise een track met dezelfde naam maakte. Maar dat was ook juist de bedoeling, omdat de rapartiest een exponent is van het fenomeen dat Tussenuur wilde onderzoeken.

Waarom zo poenerig doen? Waarom letterlijk smijten met geld in video's? Waarom zien we een voetballer als Memphis Depay in zijn videoclip van 'Fall Back' in een privé-jet en peperdure Rolls Royce? Wat voor boodschap geef je daarmee af? Gaat het over aanzien of wil je daarmee aangeven dat je uniek bent? En wat voor effect heeft dat op jongeren en hun zelfbeeld? 

Best relevante vragen in een tijd waarin jongeren van allerlei kanten worden beinvloed door het volgen van mensen op sociale media. Vandaar dat Tussenuur samen met presentator Ginny Ramkisoen op onderzoek ging voor 3FM. Ginny richtte het succesvolle platform Vacature Via Ginny op, waarvan ze haar belang recentelijk verkocht, en ze schreef het boek ‘Ginny werkt - De jobguide voor jouw droombaan’. In die zin kan ze ook meepraten over jong en succesvol zijn.  

#1. Wat zegt je kleding over je status?

Een Chanel-tas van 2.500 euro of een Gucci-vest met Swarovski stenen van 4.300 euro... Het zijn bedragen die rapper Jairzinho en influencer Arielle Dannique neerleggen voor hun outfit. Samen met zangeres Teske de Schepper en Nemi Depuis van Dutch Blend vormen zij het panel in 'Op Me Monnie', die in de afleveringen reageren op de onderliggende vragen. 

In de eerste aflevering onderzoekt Ginny in hoeverre dure, unieke en exclusieve kleren nou eigenlijk gelukkig maken. Ook deed ze samen met 3FM-dj Jamie Reuter een experiment op straat, waarbij ze voorbijgangers eerst in slobberkleding en later in chique outfit vroegen om een enquete in te vullen. Ook ging ze langs bij Lotus en haar vrienden van het kledingcollectief Evol, voor wie hun outfit gelijk staat aan hun identiteit. Maar hoe ver gaan ze voor hun kleren?

#2. Waarom spendeer je duizenden euro's in VIP-ruimtes in de club?

VIP-tafels, waar de flessen Grey Goose, Moët & Chandon en Hennessy je om de oren vliegen, zijn steeds populairder. Maar waarom? Streven we steeds meer naar een exclusief leventje? In de tweede aflevering van 'Op Me Monnie' gaat Ginny naar Club Villa Thalia in Rotterdam en duikt ze een avondje in de wereld van VIP.

Aylin (20) is VIP-hostess in Club Villa Thalia en laat zien hoe zo'n avondje eruit ziet. Ze tilt peperdure flessen naar tafels en brengt lachgasballonnen terug. Hoeveel kost een tafel, wat krijg je daar dan voor en waarom vinden mensen dat zo leuk? 

#3. Hoe ver ga je voor succes?

Veel jonge mensen willen succesvol zijn, met soms een burn-out tot gevolg. Hoe ver gaan we voor succes? Waarom denken zoveel jongeren dat wanneer ze niet succesvol zijn voor hun dertigste, dat ze dan hebben gefaald? Ginny zocht het uit en sprak onder meer met 3FM-dj Sander Hoogendoorn over het moment dat het hem allemaal teveel werd.

"De ochtendshow is bij elk radiostation het belangrijkste moment van de dag. Het is het moment dat je je luisteraars letterlijk wakker maakt en ze probeert aan je station te verbinden. Ik voelde een bepaalde druk om het goed te doen, en een bepaalde druk kan goed zijn, maar het is ook iets waar je voor op moet passen."

#4. Hoe is het om jong en super rijk te zijn?

Wat wil je later worden? RIJK! Vanaf jongs af aan wordt gedroomd van een leven waarin we zwemmen in het geld. Want alles kunnen kopen wat je wilt, dat is toch heerlijk? Maar is dat zo? Dat zoekt Ginny uit in de laatste aflevering van 'Op Me Monnie'.

Ginny gaat in deze aflevering langs bij de villa van Valerie, die hele rijke ouders heeft. De gigantische woonkamer, een speciale eetkamer, een poolruimte, een kamer vol instrumenten en een zwemvijver. Klinkt fantastisch, toch? Maar is het wel allemaal zo geweldig als het lijkt? En maken mensen wel eens misbruik van je omdat je veel geld hebt? 

Ook interessant