Mensen lijken zich steeds meer bewust dat minder vlees, minder vliegen en minder verspillen beter is voor het milieu. “Maar het lukt nauwelijks om ons gedrag te veranderen,” zegt onderzoeksjournalist en bedrijfskundige Jeroen Smit. “Onze economie gaat nog steeds vooral om meer geld verdienen, terwijl we juist moeten minderen.” Maar hoe doen we dat dan en wiens verantwoordelijkheid is het dat we de klimaatdoelen van 2030 gaan halen? HUMAN spreekt hem over de mogelijke oplossingen voor de klimaatcrisis.

Mede wegens de rapporten van het IPCC VN-Klimaatpanel en het Klimaatakkoord van Parijs horen we vrijwel dagelijks over de opwarming van de aarde, het verlies aan biodiversiteit en de plastic vervuiling van de oceaan. We lezen over die 1,5 graden, dus we weten allang dat de aarde opwarmt. “Maar we voelen de gevolgen hiervan nog niet echt,” zegt Jeroen Smit die veelgeprezen boeken schreef als De Prooi en Het Grote Gevecht.

Momenteel maakt hij een serie voor HUMAN, waarmee hij antwoord probeert te krijgen op de vraag: Wat houdt ons nou tegen om onze huidige economie van kapitalisme anders in te richten? Samen met Jaap Tielbeke en Daphné Dupont-Nivet, journalisten van De Groene Amsterdammer en Investico, gaat hij op onderzoek uit met Wat houdt ons tegen? Zijn er CEO’s, of bazen te vinden die de strijd aan willen gaan tegen de huidige economie van het kapitalisme?

Daphné Dupont-Nivet, Jeroen Smit en Jaap Tielbeke.

Minder dode koeien

"Ik ben net zestig geworden," zegt Jeroen Smit. "Dus ik weet niet beter dan dat het heel normaal was dat je iedere avond een stuk vlees at en daaromheen je maaltijd bouwde. Het kost mij ook moeite om dag in dag uit daarmee bezig te zijn, nu ik steeds meer vegetarisch eet. Alle burgers in ons huishouden zijn vegetarisch, en die zijn hartstikke lekker, niet van vlees te onderscheiden."

Smit zou het dan ook wel voor zich zien dat alle burgers bij onder andere grote fastfoodketens standaard vegetarisch zijn, tenzij je expliciet om een vleesvariant vraagt in je bestelling.

“Vlees is een verworvenheid, iets dat vanzelfsprekend is geworden. Mensen hebben daarom het gevoel dat hen iets wordt afgepakt. Terwijl we ons moeten realiseren dat het ons juist iets oplevert als we veel minder dode koeien eten. We zijn onverzadigbaar," zegt hij.

"Dus als we onze economie nou anders inrichten, krijgen we er iets heel moois voor terug. En misschien jij wat minder dan je kinderen en je kleinkinderen, maar voor hen wil je toch het goede doen? Als dat bewustzijn groeit, dan begint het gedrag te knagen.”

CEO’s zijn ook mensen met gevoelens

We zijn gewend aan zoveel mogelijk, zo goedkoop mogelijk, zo snel mogelijk. En volgens Smit zijn het leiders van grote multinationals die het voortouw moeten nemen in het veranderen van dat systeem.

"Dit soort leiders zitten hoog, kunnen ver kijken. Dan zie je alle grote problemen natuurlijk al ver van tevoren opdoemen. Echte leiders doen daar iets mee, durven een andere keuze te maken," zegt hij.

"CEO’s zijn natuurlijk ook mensen met gevoelens. Maar als ze voorstellen radicaal het roer om te gooien en bijvoorbeeld de impact van klimaatverandering te gaan beprijzen, dan lopen ze het risico dat de concurrentie daar niet in mee gaat, goedkoper blijft en meer klanten trekt. Met alle gevolgen van dien. Een goede leider moet daarom nu twee dingen doen: overeind blijven in het hier en nu, én een plan maken voor de transformatie van de toekomst waarin dingen echt veranderen.”

Een gemeenschappelijke vijand

Wat we ons linksom of rechtsom volgens Smit goed moeten realiseren, is dat in de prijzen van producten en diensten bepaalde kosten niet zijn meegenomen. Zoals effecten op het klimaat in de prijs van een plastic emmer of een hamburger. En dat terwijl dat effect heel ingrijpend is en heel veel schade aanricht. En die schade gaat weer heel veel geld kosten. Het is daarom essentieel dat het verduurzamen van onze economie hand in hand gaat met een eerlijke verdeling van die lasten," zegt Smit.

"Dus we kunnen nu wel hard roepen dat vliegtickets veel duurder moeten worden, maar dat zou betekenen dat mensen met een grote portemonnee gewoon doorgaan met vliegen. En mensen met minder geld, kunnen dat dan niet meer. Die ongelijkheid lijkt me heel ongezond. Mensen met minder geld zijn altijd al de pineut. Ik zou daarom graag zien dat duurzaam, circulair en inclusief de logische standaard wordt. En dat de elite daarin dan het voortouw neemt, omdat het ook vaak de elite is die het over het redden van de wereld heeft."

Klimaatdemonstrant met bord.

Steeds meer onder water

Volgens Smit zit die verantwoordelijkheid in verschillende dingen. “De meeste mensen hebben natuurlijk helemaal geen zin om zich met het einde van de mensheid of het einde van de wereld bezig te houden," zegt hij.

“Dat komt ook omdat wij hier nog niet heel veel merken van de gevolgen, maar we hebben natuurlijk overstromingen gehad in Limburg. En in verschillende gebieden rond de evenaar loopt steeds meer onder water, omdat er geen geld is om dijken te bouwen. Volgens de Verenigde Naties moeten we rekening houden met honderden miljoenen klimaatvluchtelingen als we niets doen."

Dat zijn allemaal zorgen die we als gemeenschap samen moet dragen volgens Smit. "Gaan we dat op tijd doen? De geschiedenis van de mensheid laat zien, dat we pas écht in beweging komen als we er zelf middenin zitten. Kijk maar naar covid,” zegt Smit.

“Dan kunnen we ineens het meest onmogelijke. Maar het klimaat lijkt nog niet acuut genoeg om echt mee aan de slag te gaan. We denken niet na over de toekomst, alleen over vandaag, morgen, of volgende maand.”

Verslaafd aan overvloed

En we hebben de afgelopen zeventig jaar enorm van dat korte-termijn-denken kunnen genieten volgens Smit. We hebben niet eerder hoeven nadenken over catastrofale gevolgen van ons consumptiegedrag. "Er was heel veel overvloed en daarna kwam nog meer overvloed," zegt hij. "Dus daar zijn we als consumenten en procenten ook een soort verslaafd aan geraakt."

Smit hoopt dat de wereldeconomie over twintig, dertig jaar zodanig is geëvolueerd, dat het zich vertaalt in een verantwoordelijke wijze van consumeren, produceren en verdelen.

"Het besef zal groeien dat we aan elkaar vast zitten, dat niemand succesvol kan zijn in een wereld die faalt. Dan gaan bedrijven producten maken die zo goed zijn, dat je het eigenlijk nooit meer hoeft te vervangen. En vinden we het bijvoorbeeld ook heel logisch dat we spullen niet meer hoeven te bezitten, maar dat we alleen betalen voor het gebruik ervan,” zegt hij.

“Ik geloof dat dit kan worden aangezwengeld door het maken van nieuwe spelregels. Door leiders die op andere knoppen gaan drukken, voorop gaan in de broodnodige systeemverandering. En als wij daar met het programma Wat houdt ons tegen? wat versnelling in kunnen aanbrengen, zou dat geweldig zijn.”

Bewust onbekwaam

Die bijdrage zou kunnen zitten in bijvoorbeeld de aflevering over het nieuwe economie-onderwijs. "Daar moeten begrippen als ‘echte prijzen’, de kosten van klimaat, het belang van samenwerken en krachten bundelen een plek krijgen. Als je op jonge leeftijd leert dat het klimaat ook een prijs heeft dan zal dat een groot verschil maken denk ik," betoogt Smit. "Maar ik ben ook niet heilig hè."

“We moeten ons realiseren dat we bewust onbekwaam zijn en dat doet pijn. Ons geweten gaat wringen, zal ik maar zeggen. En dat zet aan tot actie, tot ander gedrag. Maar je moet er wel elke dag opnieuw bewust mee aan de slag,” zegt hij.

“Ik heb drie kinderen, van twaalf, zeventien en negentien. Dus ik moet hen ook helpen met dat bewustzijn. Iedere maand kijken we bijvoorbeeld naar ons gasverbruik, we douchen korter en zo. Het is fijn als we van bovenaf een beetje worden geholpen met de spelregels." 

Een voorbeeld: Zoals dat een jaar of vijf geleden begon met het betalen voor plastic tassen in winkels. "Daar was natuurlijk eerst verontwaardiging over. Maar sindsdien worden zo’n 75 procent minder plastic zakjes uitgedeeld in winkels, omdat mensen gewoon hun eigen tas meenemen. Dus af en toe moet je ook zo'n regel hebben die een verandering in gang zet.”

Plastic tas in de zee.

Nederland voorop?

Volgens Smit is het voor Nederland als klein landje best aantrekkelijk om daarin voorop te lopen, ook voor de politiek. “In mijn ideale wereld gaan partijen die nu tegenover elkaar staan, die bang voor elkaar zijn, die elkaar als vijand zien, met elkaar aan tafel zitten. En dan kijken ze elkaar écht aan, zodat ze een ander mens zien. Een vader, een moeder, een ouder, een oom, een tante, iemand die zich ook zorgen maakt over waar dit naartoe gaat,” zegt hij.

“En op het moment dat ze elkaar echt aankijken, dan ontstaat er iets van vertrouwen en het besef dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. We moeten onze krachten bundelen in crisistijden. En samen dingen oplossen tegen een gemeenschappelijke vijand. Het is onze plicht om met elkaar het bewustzijn te vergroten en een stapje dichterbij het nemen van een grote verantwoordelijkheid te komen. En dat zou het begin kunnen zijn van een hoopvolle verandering op allerlei niveaus.”

Kijk Wat houdt ons tegen?

Vanaf 10 mei, elke week om 21.00 uur op NPO 2 en NPO Start

Het klimaat kreunt. De grenzen van wat onze planeet aankan, komen in zicht. We weten het: het roer moet om. We moeten minder vliegen, minder vlees eten, minder verspillen en minder plastic gebruiken. Maar waarom lukt dat niet? In de zesdelige serie Wat houdt ons tegen? gaat onderzoeksjournalist Jeroen Smit samen met klimaatjournalisten Jaap Tielbeke en Daphné Dupont-Nivet op zoek naar antwoorden. Wat houdt ons tegen om het roer radicaal om te gooien? En welke leiders durven de verandering aan?

Dit vind je ook interessant