Vanaf 10 mei op NPO 2

Het klimaat kreunt, de grenzen van wat onze planeet aankan, komen in zicht. We weten het: het roer moet om. De tijd van zoveel mogelijk, zo goedkoop mogelijk, zo snel mogelijk, is voorbij. We moeten anders gaan produceren, anders gaan consumeren en anders gaan verdelen. Het moet duurzaam, circulair en inclusief. Om onze klimaatdoelen van 2030 te halen, is op veel terreinen een radicale omslag nodig. Wat houdt ons tegen om Europese treinreizen goedkoper te maken? Wat houdt ons tegen om de vega-burger de norm te maken? Wat houdt ons tegen om alleen nog groen te kunnen beleggen?

In een twaalfdelige televisieserie gaan onderzoeksjournalisten Jeroen Smit, Jaap Tielbeke en Daphné Dupont-Nivet met de camera op pad om in kaart te brengen wat ervoor nodig is om deze patstelling te doorbreken. Want een beter milieu begint niet alleen bij jezelf, maar vooral bij een ingrijpende transformatie van onze economie, van onze rekensommen. Wat moet hier eigenlijk veranderen? Welke spelregels moeten worden aangepast? Welke sleutelfiguren houden grote omwentelingen tegen? En welke leiders zouden hierin nu voorop moeten gaan? Wat houdt hen tegen?

De presentatoren

Daphné Dupont-Nivet

Daphné Dupont-Nivet (1989) is onderzoeksjournalist met een focus op klimaat en energie. Ze schrijft vooral voor Platform Investico en De Groene Amsterdammer, werkt samen met internationale media zoals Investigate Europe en schreef het boek De Hechtenisclub (2022) bij uitgeverij Querido Facto.

Jeroen Smit

Jeroen Smit (1963) studeerde Bedrijfskunde, werkte voor FD en AD en is schrijver/onderzoeksjournalist (boeken: Het Drama Ahold, De Prooi, en Het Grote Gevecht). Hij presenteerde NOVA en Buitenhof, was hoogleraar Journalistiek en maakte de TV-serie Leiders gezocht, en het theatercollege 'Bruto nationaal Geluk'.

Jaap Tielbeke

Jaap Tielbeke (1989) is klimaatjournalist. Hij schrijft voor De Groene Amsterdammer en publiceerde twee boeken: Een Beter Milieu begint niet bij jezelf (2020) en We waren gewaarschuwd. Over een profetisch milieurapport en wat we er (niet) mee deden (2022). 

Ook interessant