Elke woensdag om 20:55 uur op NPO 2 en NPO Start

In Wat houdt ons tegen? duikt schrijver en journalist Jeroen Smit samen met klimaatjournalisten Jaap Tielbeke en Daphné Dupont-Nivet in de wereld van de grote klimaatvervuilers. In het nieuwe seizoen onderzoekt het team onder andere hoe we kaas zonder koe kunnen maken, wat nodig is om onze vervuilde wateren weer schoon te krijgen en wat ons tegen houdt om in verhitte tijden het hoofd koel te houden.

Onze wereld warmt in een schrikbarend hoog tempo op. Als we dat tij willen keren is een ingrijpende transitie van onze economie nodig. En dat kan, want een beter milieu begint niet alleen bij jezelf. Welke bedrijven nemen het voortouw? Wie of wat staat juist op de rem? Wat houdt hen tegen om voorop te lopen? Wat houdt ons tegen?

De presentatoren

Daphné Dupont-Nivet

Daphné Dupont-Nivet (1989) is onderzoeksjournalist met een focus op klimaat en energie. Ze schrijft vooral voor Platform Investico en De Groene Amsterdammer, werkt samen met internationale media zoals Investigate Europe en schreef het boek De Hechtenisclub (2022) bij uitgeverij Querido Facto.

Jeroen Smit

Jeroen Smit (1963) studeerde Bedrijfskunde, werkte voor FD en AD en is schrijver/onderzoeksjournalist (boeken: Het Drama Ahold, De Prooi, en Het Grote Gevecht). Hij presenteerde NOVA en Buitenhof, was hoogleraar Journalistiek en maakte de TV-serie Leiders gezocht, en het theatercollege 'Bruto nationaal Geluk'.

Jaap Tielbeke

Jaap Tielbeke (1989) is klimaatjournalist. Hij schrijft voor De Groene Amsterdammer en publiceerde twee boeken: Een Beter Milieu begint niet bij jezelf (2020) en We waren gewaarschuwd. Over een profetisch milieurapport en wat we er (niet) mee deden (2022). 

Lees verder

Afleveringen seizoen 2

Afleveringen seizoen 1

De makers van Wat houdt ons tegen?

Presentatie: Jeroen Smit, Jaap Tielbeke, Daphne Dupont-Nivet
Regie: Bregittha Nuyten, Ronald Sistermans, Odette Joosten, Remco Kappelhof, Rieneke Bakker
Eindredactie: Josette Kootstra
Redactie: Ronald Sistermans, Daphne Dupont-Nivet, Rieneke Bakker, Bobby Uilen, Donna Steenbergen
Productie: Jeffrey van Nijnatten 

Ook interessant