"Ik vind het een hartverwarmend gezelschap," aldus schrijver Jeroen Smit bij aanvang van het gesprek tussen topvrouwen Marjan van Loon (Shell), Hanneke Faber (Unilever) en Edith Schippers (DSM) en Diederik Samsom, kabinetschef van Europees klimaatcommissaris Frans Timmermans. Smit: "Ze hebben elkaar heel erg nodig als het gaat om dat schone geweten in de toekomst."

Veel grote bedrijven willen graag verduurzamen, maar dat gaat trager dan noodzakelijk is. Hoe maken zij mooie woorden waar? Welke offers zijn zij bereid te brengen? En hoe kan Europese regelgeving daarbij helpen?

Omringd door studenten van de Rotterdam School of Management gingen Edith Schippers (DSM), Hanneke Faber (Unilever) en Marjan van Loon (Shell) in gesprek met Diederik Samsom, kabinetschef van Europees klimaatcommissaris Frans Timmermans. Over leiderschap en verantwoordelijk, en over de noodzaak tot radicale veranderingen.

Een gesprek onder toeziend oog van schrijver Jeroen Smit: "Leiders, laat ons jullie volgen."

'Onze generatie weet dit al heel lang'

Smit: "De urgentie is natuurlijk enorm. De Rabobank publiceerde recent een impactreport waarin ze letterlijk schrijven: 'Het gaat om het voortbestaan van ons, ons als soort.' En toch weten we dat ook alweer vijftig jaar. Onze generatie weet dat al heel lang, al sinds de Club van Rome. Keer op keer weer diezelfde boodschap: dit gaat niet goed.

De reden waarom zowel politici als bedrijven er eigenlijk nog steeds moeite mee hebben om ermee aan de slag te gaan is vrij simpel: als je de echte kosten gaat meenemen in de producten en diensten die wij met elkaar consumeren, de kosten van klimaat, biodiversiteit, armoede, dan gaan de prijzen gewoon omhoog. Politici krijgen geen stemmen als ze dat vertellen en het bedrijfsleven heeft geen zin om tegen de klant te zeggen: je moet meer gaan betalen. Dat is de kern."

Tekst gaat door onder de banner

"Dit zijn leiders, wij willen achter hen aanlopen. Zij moeten de moed hebben om te zeggen: het systeem moet op de schop, want het systeem klopt niet"

Jeroen Smit

Oude spreadsheets

Smit: "Ons economische systeem van de afgelopen veertig, vijftig jaar is helemaal gericht op zoveel mogelijk, zo snel mogelijk, voor zo weinig mogelijk. En zo lang wij daar mee doorgaan, gaat de welvaart van onze generatie ten koste van de jongere generatie. Daar moeten we mee aan de slag.

Overheid en bedrijfsleven zouden moeten durven elkaar vast te houden in die boodschap. Nieuwe spelregels, zonder de oude spreadsheets. Ik ben ervan overtuigd dat alle drie de topvrouwen hier aan tafel nog in oude spreadsheets zitten; er moet nu geld worden verdiend, de koers moet nu omhoog.

Wat ik dus hoop in dit soort ontmoetingen, want hier moet het gebeuren, is dat zij elkaar gaan vasthouden. Dit zijn leiders, ze zitten hoog, kunnen ver zien, wij willen achter hen aanlopen. Zij moeten de moed hebben om te zeggen: het systeem moet op de schop, want het systeem klopt niet."

Dit is ook interessant