De Zaak Ramadan
Was Tariq Ramadan een bruggenbouwer of een bedrieger?
In 2007 werd de veel bewonderde Zwitserse theoloog met Egyptische roots in Rotterdam binnengehaald als een inspirator, een verbinder en een Messias. Hij zou moslims en Europa bij elkaar kunnen brengen. Maar al even snel werd hij weer uitgespuwd en weggezet als een oplichter en zakkenvuller en ontslagen in 2009. In De Zaak Ramadan volgt Stine Jensen hoe hij ten val kwam na een reeks affaires, waaronder een MeToo-schandaal in Frankrijk. De podcast is een verhaal over de gepolariseerde samenleving van nu: zijn er nieuwe bruggenbouwers nodig tussen gelovig en seculier, islam en het westen?
Het WK Wegkijken
Een podcast van Hugo Borst en Clairy Polak over misstanden rondom het WK voetbal in Qatar
In de podcast Het WK Wegkijken onderzoeken journalisten en voetballiefhebbers Clairy Polak en Hugo Borst de schaduwkanten van het WK voetbal 2022. Hoe zit het bijvoorbeeld met de arbeiders die omkwamen bij de bouw van de stadions, hotels en wegen? Kunnen we spreken van moderne slavernij? En hoe zit het met onze eigen verantwoordelijkheid als voetballiefhebbers?
Over Leven
Tien gasten over wat het bestaan de moeite waard maakt
We hebben het leven allemaal cadeau gekregen. Ongevraagd. En zonder dat er een gebruiksaanwijzing bij zat. Maar hoe doe je dat eigenlijk, leven? Heeft het leven zin? Of is dat onzin? Is een mens verantwoordelijk voor zijn eigen geluk? Hoe ga je om met tegenslag? Waar put je troost uit als het tegenzit? In Over Leven praat Coen Verbraak met uiteenlopende gasten als cabaretier Jochem Myjer, culinair schrijver Nadia Zerouali, astronaut André Kuipers, vliegramp overlevende Edu Nandlal en actrice Margôt Ros over wat het leven -ondanks alles- de moeite waard maakt.
Levenslied
Philipp Blom, schrijver, historicus en filosoof, nodigt u uit om mee op reis te gaan door de muziek; door de emoties van grote en kleine gebeurtenissen van vandaag, gezien en gespiegeld door eeuwen van muzikale reflectie en expressie. Deze vijf afleveringen staan in het teken van Oorlog en Vrede. We kijken in de spiegel van de muziek, en naar de mogelijkheden die zij biedt om met de wanhoop en de hoop van ieder conflict om te gaan.
De Publieke Tribune
Een diepgravend gesprek over een actueel onderwerp, gepresenteerd door Coen Verbraak. Vier ervaringsdeskundigen geven een blik in de binnenkamers van Nederland. Luisteren staat voorop, daarna komt de opinievorming.
►NPOLuister ►Spotify ►ApplePodcasts ►GooglePodcast
Niet zo Zwart-wit
Sinds de Black Lives Matter-beweging voet aan de grond kreeg in Nederland, werd deze vraag steeds luider in het hoofd van Nathan de Vries (29), mediamaker uit Groningen met Ghanese roots. Hij ziet het gesprek ontsporen en mensen steeds verder van elkaar verwijderd raken: het is zwart of wit.
Nathan worstelt met het feit dat hij zich ‘gewoon Nathan’ voelt en onderzoekt met mensen als Natasja Gibbs, Glodi Lugungu, Kiza Magendane en zijn moeder hoe je je moet verhouden tot het debat. Mag je twijfelen of het niet weten? Hoe doe je het goed en is dat überhaupt mogelijk?
Wat blijft
In de podcastserie Wat blijft volgen interviewers Coen Verbraak, Floortje Smit, Clairy Polak, Arco Gnocchi en Tom Reijner het spoor terug van recent overleden Nederlanders. Wat hebben zij écht betekend? Wat kunnen we leren van hun leven? En hoe leven zij voort?
Scheiden met Stine
Een zevendelige podcast over scheiden en de gevolgen daarvan
In de klas van de dochter van filosoof Stine Jensen heeft twee derde van de kinderen gescheiden ouders. Dat zet Stine aan het denken. Waarom scheiden we zo vaak tegenwoordig? Wat zijn de gevolgen ervan? Voor onze samenleving, voor onszelf en voor onze kinderen?
Dr. Bones - VPRO/HUMAN
Over een serieleugenaar die zich voordoet als forensisch patholoog
Dr. Bones is een driedelige podcastserie over een serieleugenaar die leugen op leugen stapelt: van internationaal bekroond tennisser tot luitenant-kolonel. Uiteindelijk geeft hij zichzelf de titel 'forensisch patholoog', een beschermd beroep waar je meer dan tien jaar voor moet studeren. Hij stelt zich aan mensen voor als dr. Bones, zijn zelfverzonnen bijnaam. Op zijn visitekaartje staat: ‘I open corpses to close cases’. Dr. Bones wordt wereldwijd ingevlogen door een groot Amerikaans bedrijf om te helpen na grote vliegtuigrampen. Ook geeft hij les op de Politieacademie. Makers Hansje van de Beek en Michelle Salomons zoeken uit hoe het hem lukte om binnen te komen bij toonaangevende organisaties.
►Spotify ►ApplePodcasts ►Google Podcasts ►Castbox ►RSS-feed.
De Deventer Mediazaak - Argos Podcast
Hoe en waarom wordt iemand slachtoffer van een mediaklopjacht? En wat zijn de gevolgen hiervan?
Twintig jaar geleden wordt in Deventer de vermogende weduwe Wittenberg vermoord aangetroffen in haar woning. Het onderzoek naar de 'De Deventer moordzaak' ontaardde in een mediahype. Een tv-tribunaal van journalisten en BN'ers leidde tot de publieke veroordeling van Michael de Jong, 'de klusjesman'. In de zesdelige podcast De Deventer mediazaak wordt dit proces ontrafeld. De Jong vertelt voor het eerst zijn verhaal en de desastreuze impact van die beschuldiging op zijn leven.
►NPORadio1 ►Spotify ►ApplePodcasts ►RSS-feed
Een Doodnormale Podcast
Je bent jong en iemand van wie je heel veel houdt, sterft. Hoe ga je daarmee om? Twintigers Benthe Göbel en Sabien Brehler onderzoeken wat het betekent om jong te rouwen. Ze spreken jonge schrijvers, muzikanten en acteurs, die een dierbare hebben verloren en vragen experts het hemd van het lijf. Waar omgaan met de dood in Nederland vooral wordt gekleurd door ongemak en struisvogeltactiek, halen Sabien en Benthe voor Een Doodnormale Podcast hun kop uit het zand en kijken de dood recht in de ogen.
Het Filosofisch Kwintet
In Het Filosofisch Kwintet bespreekt presentator Clairy Polak samen met vier gasten een actueel thema. In ruim vijftig minuten wordt geprobeerd het onderwerp te doorgronden, zonder een twistgesprek te voeren. Luisteren is minstens even belangrijk als spreken. Het Filosofisch Kwintet is begonnen in 2011, en wordt nu jaarlijks opgenomen in het Bimhuis in Amsterdam.
Argos - HUMAN/VPRO
Journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Met dat motto maakt de redactie van Argos al meer dan twintig jaar onderzoeksjournalistieke radio-uitzendingen. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Argos is een samenwerkingsverband tussen HUMAN en VPRO.
NPO 3FM/Human
In de podcastserie van Tuesday Issues praten en discussiëren jonge mensen die maatschappelijk bewust zijn over dingen als seksualiteit, liefde, geestelijke gezondheid, racisme en vooroordelen, privacy, social media en de toekomst.
Elke dinsdagmiddag komt er een nieuwe aflevering online, dus abonneer je zodat je er geen een hoeft te missen.
Schuldig
Een jaar na de bekroonde HUMAN-televisieserie Schuldig, die het nodige stof deed opwaaien, maken regisseurs Sarah Sylbing en Ester Gould de balans op in een podcast van zes afleveringen. Hoe gaat het nu met alle hoofdpersonen? Kan de onvergetelijke dierenwinkelier Dennis zijn hoofd boven water houden? Redt de Vogelbuurt zich wel zonder ‘godfather’ Paul? Bivakkeert het gezin van Ramona en Ron nog steeds op een zolderkamertje?
►Spotify ►Apple ►Google podcast ►RSS ►Online
Spinvis - Een Nieuwe Morgen
Een Nieuwe Morgen
Spinvis heeft een podcast gemaakt op basis van inspirerende gesprekken, die hij heeft gevoerd met de bewoners van verzorgingstehuis Tuindorp Oost in Utrecht naar aanleiding van Een Nieuwe Morgen. Tuindorp Oost is een experiment van Socius en Careyn, waar hoogbejaarden samenwonen met jongeren.
►Spotify ►Apple ►Google podcast ►RSS ►Online
Bedvogels
Bedvogels
Wat kunnen we over onze huidige seksuele normen leren als we de geschiedenis induiken? De nieuwe podcastserie ‘Bedvogels’ van Human neemt de luisteraar mee op seksuele ontdekkingsreis. Vier jonge programmamakers vinden antwoorden op vragen over seks in andere tijden en culturen.