Niet zo Zwart-wit

Sinds de Black Lives Matter-beweging voet aan de grond kreeg in Nederland, werd deze vraag steeds luider in het hoofd van Nathan de Vries (29), mediamaker uit Groningen met Ghanese roots. Hij ziet het gesprek ontsporen en mensen steeds verder van elkaar verwijderd raken: het is zwart of wit.
Nathan worstelt met het feit dat hij zich ‘gewoon Nathan’ voelt en onderzoekt met mensen als Natasja Gibbs, Glodi Lugungu, Kiza Magendane en zijn moeder hoe je je moet verhouden tot het debat. Mag je twijfelen of het niet weten? Hoe doe je het goed en is dat überhaupt mogelijk?

Wat blijft

In de podcastserie Wat blijft volgen interviewers Coen Verbraak, Floortje Smit, Clairy Polak, Arco Gnocchi en Tom Reijner het spoor terug van recent overleden Nederlanders. Wat hebben zij écht betekend? Wat kunnen we leren van hun leven? En hoe leven zij voort?

Scheiden met Stine

Een zevendelige podcast over scheiden en de gevolgen daarvan

In de klas van de dochter van filosoof Stine Jensen heeft twee derde van de kinderen gescheiden ouders. Dat zet Stine aan het denken. Waarom scheiden we zo vaak tegenwoordig? Wat zijn de gevolgen ervan? Voor onze samenleving, voor onszelf en voor onze kinderen? 

Brainwash

In deze podcast van HUMAN interviewen afwisselend Johan Fretz en Floortje Smit schrijvers, filosofen en wetenschappers aan de hand van muziek. Welke nummers zijn vormend geweest voor hun identiteit en hun denken? Elke twee weken is er een nieuwe aflevering.

Spotify     ►Apple     ►RSS

Dr. Bones - VPRO/HUMAN

Over een serieleugenaar die zich voordoet als forensisch patholoog

Dr. Bones is een driedelige podcastserie over een serieleugenaar die leugen op leugen stapelt: van internationaal bekroond tennisser tot luitenant-kolonel. Uiteindelijk geeft hij zichzelf de titel 'forensisch patholoog', een beschermd beroep waar je meer dan tien jaar voor moet studeren. Hij stelt zich aan mensen voor als dr. Bones, zijn zelfverzonnen bijnaam. Op zijn visitekaartje staat: ‘I open corpses to close cases’. Dr. Bones wordt wereldwijd ingevlogen door een groot Amerikaans bedrijf om te helpen na grote vliegtuigrampen. Ook geeft hij les op de Politieacademie. Makers Hansje van de Beek en Michelle Salomons zoeken uit hoe het hem lukte om binnen te komen bij toonaangevende organisaties.

Spotify ►ApplePodcasts ►Google Podcasts  ►CastboxRSS-feed.

De Deventer Mediazaak - Argos Podcast

Hoe en waarom wordt iemand slachtoffer van een mediaklopjacht? En wat zijn de gevolgen hiervan?

Twintig jaar geleden wordt in Deventer de vermogende weduwe Wittenberg vermoord aangetroffen in haar woning. Het onderzoek naar de 'De Deventer moordzaak' ontaardde in een mediahype. Een tv-tribunaal van journalisten en BN'ers leidde tot de publieke veroordeling van Michael de Jong, 'de klusjesman'. In de zesdelige podcast De Deventer mediazaak wordt dit proces ontrafeld. De Jong vertelt voor het eerst zijn verhaal en de desastreuze impact van die beschuldiging op zijn leven.

NPORadio1 Spotify ApplePodcasts ►RSS-feed

Een Doodnormale Podcast

Je bent jong en iemand van wie je heel veel houdt, sterft. Hoe ga je daarmee om? Twintigers Benthe Göbel en Sabien Brehler onderzoeken wat het betekent om jong te rouwen. Ze spreken jonge schrijvers, muzikanten en acteurs, die een dierbare hebben verloren en vragen experts het hemd van het lijf. Waar omgaan met de dood in Nederland vooral wordt gekleurd door ongemak en struisvogeltactiek, halen Sabien en Benthe voor Een Doodnormale Podcast hun kop uit het zand en kijken de dood recht in de ogen.

Apple ►RSS

Het Filosofisch Kwintet

In Het Filosofisch Kwintet bespreekt presentator Clairy Polak samen met vier gasten een actueel thema. In ruim vijftig minuten wordt geprobeerd het onderwerp te doorgronden, zonder een twistgesprek te voeren. Luisteren is minstens even belangrijk als spreken. Het Filosofisch Kwintet is begonnen in 2011, en wordt nu jaarlijks opgenomen in het Bimhuis in Amsterdam.

Apple     ►Google Podcasts     ►RSS

Argos - HUMAN/VPRO

Journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Met dat motto maakt de redactie van Argos  al meer dan twintig jaar onderzoeksjournalistieke radio-uitzendingen. Je hoort Argos  op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Argos  is een samenwerkingsverband tussen HUMAN en VPRO.

Spotify     Apple     ►Online     ►RSS

De Publieke Tribune

Een diepgravend gesprek over een actueel onderwerp, gepresenteerd door Coen Verbraak. Vier ervaringsdeskundigen geven een blik in de binnenkamers van Nederland. Luisteren staat voorop, daarna komt de opinievorming.

Spotify     ►Apple    ►Online     ►RSS

 

 

NPO 3FM/Human

In de podcastserie van Tuesday Issues praten en discussiëren jonge mensen die maatschappelijk bewust zijn over dingen als seksualiteit, liefde, geestelijke gezondheid, racisme en vooroordelen, privacy, social media en de toekomst.

Elke dinsdagmiddag komt er een nieuwe aflevering online, dus abonneer je zodat je er geen een hoeft te missen.

Spotify    Apple    ►RSS   

Schuldig

Een jaar na de bekroonde HUMAN-televisieserie Schuldig, die het nodige stof deed opwaaien, maken regisseurs Sarah Sylbing en Ester Gould de balans op in een podcast van zes afleveringen. Hoe gaat het nu met alle hoofdpersonen? Kan de onvergetelijke dierenwinkelier Dennis zijn hoofd boven water houden? Redt de Vogelbuurt zich wel zonder ‘godfather’ Paul? Bivakkeert het gezin van Ramona en Ron nog steeds op een zolderkamertje?

Spotify    ►Apple     ►Google podcast     ►RSS   ►Online

Spinvis - Een Nieuwe Morgen

Een Nieuwe Morgen

Spinvis heeft een podcast gemaakt op basis van inspirerende gesprekken, die hij heeft gevoerd met de bewoners van verzorgingstehuis Tuindorp Oost in Utrecht naar aanleiding van Een Nieuwe Morgen. Tuindorp Oost is een experiment van Socius en Careyn, waar hoogbejaarden samenwonen met jongeren.

Spotify     ►Apple     ►Google podcast    ►RSS    ►Online