Nieuw programma met Coen Verbraak

Human trekt het land in om onder leiding van presentator Coen Verbraak burgers de kans te geven vragen te stellen aan bestuurders, politici en deskundigen. Over kwesties die de samenleving verdelen en die een beroep doen op het vermogen om tot een goede dialoog te komen.

Er worden plaatsen bezocht waar de burgemeester moet onderduiken voor bedreigingen tot aan een bedrijventerrein waar tijdelijke arbeidskrachten uit alle hoeken van de wereld onze consumptiebehoefte tegen de laagst mogelijk prijs lenigen. Of van een dorp waar de gemoederen oplopen door de komst van een asielzoekerscentrum tot een stad waar de vliegbewegingen van Schiphol met argusogen worden bekeken.

Human gaat ernaartoe met een tribune waarop een betrokken publiek plaats kan nemen. Vragen insturen kan via depublieketribune@human.nl

Kim Putters

Tussen het publiek schaart zich onder meer Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Zijn taak is het om te luisteren naar het gesprek tussen publiek en verantwoordelijken en deskundigen. Aan het slot zal hij de perspectieven schetsen die uit de dialoog naar voren komen.

Over de gedachte achter De publieke tribune, zegt hoofdredacteur Marc Josten:

'We leven in een versplinterde samenleving. Er zijn mensen die zweren bij alles wat dicht bij huis is, er zijn kosmopolieten. Er zijn mensen die materiële vooruitgang nastreven, er zijn mensen die juist minder willen consumeren. Er zijn mensen met veel kansen, er zijn mensen met weinig kansen. Uit cijfers van het SCP blijkt dat deze kloof steeds groter wordt. En wat daarbij opvallend is: deze groepen luisteren steeds minder goed naar elkaar. Dat gaan we nu een uur lang wél doen. We nemen plaats op Humans publieke tribune en gaan kijken hoe het gesprek zich ontspint. Het moet een spannend journalistiek programma worden dat, als het even lukt, ook muren slecht. Vaak muren van onbegrip en onwetendheid.'

Naast het televisieprogramma zendt Human op NPO Radio 1 een maandelijkse variant van De publieke tribune uit. Ook daar komen kwesties aan de orde die de samenleving verdelen en die een beroep doen op het vermogen om tot een goede dialoog te komen.

Kim Piutters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau

Kim Piutters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau

De publieke tribune is wekelijks te zien vanaf zondag 24 maart om 17.10 uur op NPO 2.

De radio-variant van het programma is elke laatste maandag van de maand te beluisteren op NPO Radio 1 tussen 20.30 en 21.30 uur. De eerste aflevering is op maandag 25 februari.

WORD VRIEND VAN HUMAN

Human wil mens en wereld vooruithelpen met een gezonde dosis blikverruiming. Hersenvoer voor doendenkers, mensen die eerst vragen stellen vóór ze zich een mening vormen. En vervolgens ook echt iets doen voor de wereld.

Doe je mee? De wereld heeft mensen nodig.

Word vriend. Voor slechts 1 euro per maand krijg je meer stof tot nadenken.

Samen leven in een mooiere wereld. Dat is ons doel. Samen met jou én 149.999 anderen. Want met 150 duizend vrienden blijft Human als publieke omroep bestaan.

Volg Human