Levenslied

Podcastserie - Op reis door de muziek

Philipp Blom, schrijver, historicus en filosoof, nodigt u uit om mee op reis te gaan door de muziek; door de emoties van grote en kleine gebeurtenissen van vandaag, gezien en gespiegeld door eeuwen van muzikale reflectie en expressie. Deze vijf afleveringen staan in het teken van Oorlog en Vrede. We kijken in de spiegel van de muziek, en naar de mogelijkheden die zij biedt om met de wanhoop en de hoop van ieder conflict om te gaan.

Afleveringen

Waanzin

Aflevering 1

Het is een bron voor conflicten, en elke oorlog kent het: waanzin. De waanzin van het geweld, de haat, en het verlies van zekerheid, beschaving en hoop. En het leidt vaak tot geweld. Moord uit liefde en jaloezie, of uit verlangen naar macht en een kroon. Of waanzin door ziekte. Het is door de eeuwen heen in muziek vertaald, zoals door Gesualdo, Donizetti en Schubert.

Dansen met de dood

Aflevering 2

Dansen aan de afgrond; dansen met de dood. Een idee dat vele componisten heeft gefascineerd, en dat begon al bij de Gregoriaanse traditie van vroege monniken. Hoe ga je om met de confrontatie met de dood. Wat voor rol speelt de pest bij het ontstaan van democratieën, en hoe zien we dat terug in de kunst. Via Schubert en Ravel komen we uit bij Oscar Peterson, die danst op het plafond.

Kyiv

Aflevering 3

Deze serie over oorlog en vrede brengt ons onvermijdelijk naar Kyiv. Een stad, waar door de eeuwen heen hard om werd gevochten. Een smeltkroes van culturen, en dat horen we in de muziek uit de Oekraïense hoofdstad. Tot slot hoop en vrede uit een stad, die zo veel lijdt en zo veel vreugde heeft gezien, en die nog steeds moet vechten om te overleven. Met het Kyiv Chamber Choir, Brahms en Horowitz.

Verlies

Aflevering 4

Verlies is verbonden aan iedere oorlog, en aan ieder leven. We duiken in de diepte van een donkere emotie: het verlies van een dierbaar mens of van een hele wereld, een stad, een leven, dat je moet achter laten. Verlies is zo centraal voor het menselijke beleven, dat het ook aan het begin staat van de muziek. Met muziek van Monteverdi, Mahler en Sjostakovitsj.

Troost

Aflevering 5

Voor de laatste stap van onze pelgrimage door de emoties van waanzin, dood en verlies, spreken we met de Canadese filosoof Michael Ignatieff, wiens nieuwe boek On Consolation geïnspireerd is door de muziek, en een tour d’horizon door de geschiedenis van het denken over treur en soelaas biedt. Met muziek van Coppini, Mahler en Bach.