Luister de podcast

Op 16 oktober 2020, drie jaar geleden, werd de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty op klaarlichte dag vermoord. Hij werd op straat onthoofd nadat hij in zijn klaslokaal een cartoon met de profeet Mohammed toonde in een les over de vrijheid van meningsuiting.

Ter nagedachtenis aan Paty, gaat Stine Jensen in deze vierdelige podcast op zoek naar de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. Sinds de moord op Paty worstelen docenten daarmee. Want tonen of niet, bespreken of niet? Dat is ook iets waar Stine zelf mee worstelt. Zou ze moediger moeten zijn? Of is het goed om rekening te houden met de gevoeligheden van bepaalde groepen die zich beledigd kunnen voelen?

En de cartoonisten, durven die de grens nog op te zoeken? Niet alleen rondom cartoons zijn de grenzen onduidelijk, debatten over censuur en kwetsuur zijn aan de orde van de dag. Denk aan de rellen rondom lentekriebels, gender, Roald Dahl of ‘woke’. 

Via Jensens persoonlijke zoektocht komen in deze podcast heikele en actuele thema’s aan bod: de spanning tussen moed en angst, vrijheid van meningsuiting en rekening houden met elkaar, humor en religie.

Ook interessant

Afleveringen

Aflevering 1: #jesuissamuel

In deze aflevering reconstrueert Jensen de moord op Samuel Paty. In Nederland kwam na de moord snel een reactie opgang: in een lesbrief voor leraren naar aanleiding van de moord op Paty stelde een aantal Utrechtse hoogleraren dat het mogelijk moet zijn spotprenten te tonen, ook aan islamitische leerlingen, mits de leeromgeving veilig is. Maar, stelden zij, het is beter omstreden cartoons te bespreken door die te beschrijven. Is het rekening houden met de gevoeligheden van groepen de opperste vorm van tolerantie?

Stine spreekt in deze aflevering o.a. jurist en filosoof Afshin Ellian, buitenland correspondent Floor Bouma en voormalig politicus Ronald van Raak.

Aflevering 2: De docenten

Op 5 november 2020, drie weken na de moord op Samuel Paty, duikt een docent filosofie van het Emmaus college onder in Rotterdam. Hij had de met de Inktspotprijs beloonde cartoon ‘Onsterfelijk’ van Joep Bertrams in zijn klaslokaal hangen, een cartoon die na de aanslagen op Charlie Hebdo in 2015 was getekend. Welke keuzes maken docenten in hun les als het gaat om gevoelige lesstof, zoals cartoons? Bieden ‘trigger warnings’ bijvoorbeeld uitkomst? Jensen gaat in gesprek met haar collega’s. Hoe pakken zij dit aan in de les?

Stine spreekt in deze aflevering o.a. docent maatschappijleer Halil Karaaslan, filosoof Marli Huijer en hoofddocent Mediastudies Jaap Kooijman.

Aflevering 3: Beledigd

Aflevering 3: Maandag 11 december 2023

Waarom ervaren sommige mensen bepaalde beelden als beledigend? En waar voel je jezelf door beledigd? Jensen legt haar gasten uit de podcast deze vraag voor. Ze bezoekt een symposium in Utrecht over omstreden beelden in de islam en stuit op een rel in Amerika waarbij een docente ontslagen werd nadat ze kunsthistorische afbeeldingen van de profeet Mohammed had laten zien in de klas. Ook in Nederlandse schoolboeken zijn tal van afbeeldingen te vinden. Maken we wel voldoende verschil tussen spotprenten en andere afbeeldingen?

Stine spreekt in deze aflevering o.a. docent religie en visuele cultuur Joël Valk en kunsthistoricus Christiane Gruber.

Aflevering 4: De cartoonisten

Aflevering 4: Maandag 18 december 2023

Wat zijn de gevolgen van de verschillende wereldwijde cartooncrises en van de moord op Paty voor cartoonisten in Nederland geweest? Paty zette de zaak op scherp, maar er is al veel langer debat over cartoons in de samenleving. De cartoonkwestie in Denemarken in 2005 die leidde tot wereldwijde ophef en dat loopt alleen maar verder op. Het gaat niet meer alleen over het afbeelden van de profeet, maar over allerlei stereotypen van bevolkingsgroepen. Jensen gaat te rade bij een jurist en ontmoet drie cartoonisten.

Stine spreekt in deze aflevering o.a. jurist Tamara Buruma en cartoonisten Ruben Oppenheimer, Joep Bertrams en Sanaz Bagheri.

Bonusaflevering 5: Cartoongasten

Bonusaflevering 5: woensdag 27 december om 20:30 live op NPO Radio 1

Samen met drie cartoonisten blikt Stine Jensen in deze speciale radio-uitzending terug op het jaar 2023. Wat was hun opmerkelijkste tekening bij het nieuws? Welke veroorzaakte ophef, welke typeert het jaar het beste? Welke cartoon vonden zij zelf het beste, welk onderwerp het lastigst? En hoe ervaren zij de vrijheid van meningsuiting –is die sterker onder druk komen te staan?

Stine heeft in deze live radio-uitzending drie cartoonisten te gast in de studio: Jos Collignon, Bas van der Schot en Eliane Gerrits. Cartoonisten Hajo de Reijger en Kamagurka zijn te horen in fragmenten. Na afloop blijft het als podcast beschikbaar.

Hoofdpersonen

Hoofdpersonen aflevering 1

Prof.dr. Afshin Ellian

Afshin Ellian kwam als uitgenodigde politieke vluchteling naar Nederland, studeerde rechten en filosofie en promoveerde voor de waarheid- en verzoeningscommissie van Zuid-Afrika. Sinds 2005 is hij hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap.

Floor Bouma

Floor Bouma is correspondent Frankrijk voor NRC en woont in Parijs. Daarvoor werkte ze voor NRC als buitenlandredacteur in Amsterdam. Ze studeerde Frans en journalistiek.  

Ronald van Raak 

Voormalig politicus en filosoof Ronald van Raak is hoogleraar Erasmiaanse waarden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij was SP-lid van de Eerste Kamer (2003-2006) en Tweede Kamer (2006-2021).

Hoofdpersonen aflevering 2

Jaap Kooijman 

Jaap Kooijman is universitair hoofddocent Mediastudies en onderzoeksdirecteur van ASCA (Amsterdam School for Cultural Analysis) aan de Universiteit van Amsterdam.

Marli Huijer 

Marli Huijer is emeritus hoogleraar publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en voormalig Denker des Vaderlands. Zij is filosoof en arts en promoveerde op het late werk van Foucault.

Halil Karaaslan

Halil Karaaslan is kerndocent aan de Hogeschool Rotterdam bij de AD-opleiding Pedagogisch Educatief Professional. Hij heeft lesgegeven op diverse scholen in regio Rotterdam en gewerkt als programmamanager diversiteit en inclusie.

Hoofdpersonen aflevering 3

Joel Valk 

Joël Valk studeerde Algemene Cultuurwetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Via via kwam hij als zij-instromer in het middelbaar onderwijs terecht en doet nu met een Dudoc Alfa onderzoeksbeurs, promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht naar de mogelijkheden die de materiële benadering in de religiewetenschap biedt voor lessen over religie in de multiculturele klas. 

Christiane Gruber

Christiane Gruber, hoogleraar islamitische kunst, voormalig voorzitter afdeling Kunstgeschiedenis van de Universiteit van Michigan, en directeur van Khamseen: Islamic Art History Online. Haar wetenschappelijke werk onderzoekt middeleeuwse tot hedendaagse islamitische kunst, met name figuratieve representaties, afbeeldingen van de profeet Mohammed, manuscripten, boekkunst, architectuur en moderne culturen.

Hoofdpersonen aflevering 4

Joep Betrams 

Joep Bertrams verzorgde tot begin 2011 de dagelijkse politieke prent in Het Parool. Daarna verschenen zijn cartoons wekelijks in De Groene Amsterdammer en op vaste dagen in De Limburger en De LeeuwarderCourant. Verder verschenen zijn politieke tekeningen bij buitenlandse media als Die Zeit,Le Monde, Courrier International en vele andere. Voor het tv-programma NOVA maakte hij vanaf 2004 tot 2010 opiniërende animaties. 

Ruben Oppenheimer 

Ruben L. Oppenheimer is een Nederlandse cartoonist, bekend van zijn politieke prenten. Hij studeerde grafische vormgeving aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht en illustratieve vormgeving aan de Karel de Groote-Hogeschool te Antwerpen. Oppenheimer is als freelancer verbonden aan verschillende kranten als NRC Handelsblad, Brabants Dagblad, De Standaard en het Algemeen Dagblad.

Sanaz Bagheri 

Sanaz Bagheri is een Iraanse freelance cartoonist die sinds vijf jaar in Nederland woont als politiek vluchteling, mede door haar protestcartoons tegen het Iraanse regime. Met haar cartoons uit ze haar zorgen over het gebrek aan rechtvaardigheid en komt op voor de rechten van vrouwen en de vrijheid van meningsuiting. Een van haar cartoons is opgenomen in de speciale Iran-editie van het satirische Franse weekblad Charlie Hebdo.

Tamara Buruma 

Tamara Buruma zet zich als strafrechtadvocaat in voor zaken met een politiek component. Ook op nationaal niveau treedt zij op voor personen die middels burgerlijke ongehoorzaamheid en geweldloos activisme onder de aandacht van de overheid zijn gekomen. En verdedigt verdachten van internationale oorlogsmisdrijven en genocide. Als expert anti-terrorismemaatregelen treedt zij zowel in strafzaken, als in bestuursrechtelijke procedures op.

Hoofdpersonen bonusaflevering 5

Jos Collignon

Jos Collignon is politiek cartoonist bij de Volkskrant sinds 1980. In 2009 won hij de Inktspotprijs. In 2022 verwijderde de hoofdredactie van de Volkskrant zijn cartoon van Marokkanen die de wereldbeker stelen. Onlangs werd zijn spotprent over 'de dikke duim op de lange arm' van Israël onderwerp van discussie.

Bas van der Schot

Bas van der Schot maakt sinds 2011 politieke cartoons voor de Volkskrant. Hij won drie keer de Inktspotprijs, in 2023 met zijn tekening van een ijsbeer vastgelijmd aan een ijsschots.

Eliane Gerrits

Eliane Gerrits werkt sinds 2011 voor EW-magazine en maakt daar vanaf 2021 wekelijks politieke cartoons. Ze is veelzijdig tekenaar van illustraties en autonoom werk. Ze doet live cartooning bij evenementen, waar ze razendsnelle tekeningen maakt.

De cartooncrisis

Gemaakt door: Stine Jensen
Montage: Alfred Koster
Productie: Suzanne Hop
Sound design en muziek: Arie Visser
Eindredactie: Marion Oskamp 

Bekijk ook