In het hoofd van

Luister de podcast

De hele dag zitten we in ons eigen hoofd. Of het nu gepieker, gekke gedachtenspinsels of gewoon een gevoel is: alleen jij weet hoe het is om in jouw hoofd te leven. Maar wat nou als je voor héél even in het hoofd van een ander kunt kruipen…? Dat kan in de nieuwe podcast van onze sociaal-maatschappelijke redactie bij NPO 3FM.

Met deze 8D audio-podcast kom je zo dicht mogelijk bij de continue gedachtestroom van mensen met mentale problemen. Door 8D-audio komt de audio van alle kanten op je af. Je brein wordt op zo’n manier voor de gek gehouden dat het voelt alsof wat je hoort afgespeeld wordt in de ruimte zelf, in plaats van dat het via je oortjes of koptelefoon in je oren komt.

Na elke 8D ervaring gaat Ineke van der Hurk, host en redacteur bij 3FM en HUMAN, in gesprek met de hoofdpersonen van de podcast. Kun je met tinnitus nog wel naar een concert? Hoe deal je met PTSS als je voor de marine werkt? Hoe ver mag bezorgdheid bij een angststoornis gaan? 

Afleveringen

Aflevering 1: Hoe overleef je PTSS als militair?

Robin loopt in Afghanistan een posttraumatische stress stoornis (PTSS) op. De trauma’s die hij hier oploopt zorgen voor extreme stress en angst. Hij is emotioneel afwezig in zijn jonge gezin en wordt snel boos. Wanneer in een doodnormale winkelstraat een grote dreiging voelt, weet hij dat er iets moet veranderen.

Deze aflevering bevat geluidsfragmenten van oorlogsgeweld die door sommigen als schokkend kunnen worden ervaren.

Aflevering 2: Hoe deal je met tinnitus als live muziek je leven is?

Deliane loopt door een technische fout tijdens een soundcheck tinnitus op. De piep stoort haar zo erg, dat ze zich moeilijk kan concentreren op gesprekken met vrienden, slaapproblemen heeft en snel overprikkeld is. Deliane is een echte muziekliefhebber en gaat vaak naar concerten. Maar de drukte bij zulke events zorgen wel voor meer last van haar tinnitus… Is het bezoeken van concerten het nog wel waard?   

Aflevering 3: Wat als paniekaanvallen je constant achtervolgen?

Maaike

Maaike heeft zolang ze zich kan herinneren last van angsten. Zou haar moeder misschien dood in de slaapkamer liggen nu ze haar vijf minuten niet heeft gehoord? Is dat geluid in de nacht een inbreker die haar komt vermoorden? Met therapie, medicatie en steun van haar moeder probeert Maaike haar angsten in bedwang te houden. Maar hoe leef je als een normale twintiger als bijna altijd een paniekaanval op de loer ligt? 

In welk hoofd zou jij nog willen kruipen?

We maken er graag een podcastaflevering over! Stuur een DM naar @npo3fm of stuur een mail naar: socialmatters@3fm.nl 

Verdieping bij het programma

Deze podcast is in samenwerking met Top Format en NPO Innovatie.

Eindredactie: Emma Peters
Presentatie: Ineke van der Hurk
Redactie en edit: Sasha Haasnoot, Ineke van der Hurk, Myrthe van Munster, Ko Musters, Amber IJpelaar
Illustratie tegel: Anna June