Een podcast van Hugo Borst en Clairy Polak over misstanden rondom het WK voetbal in Qatar

In de podcast Het WK Wegkijken onderzoeken journalisten en voetballiefhebbers Clairy Polak en Hugo Borst de schaduwkanten van het WK voetbal 2022. Hoe zit het bijvoorbeeld met de arbeiders die omkwamen bij de bouw van de stadions, hotels en wegen? Kunnen we spreken van moderne slavernij? En hoe zit het met onze eigen verantwoordelijkheid als voetballiefhebbers?

Deze podcast is nu te luisteren in je favoriete podcast app

Lees verder →

Afleveringen

Aftrap - afl. 1

In deze aflevering onderzoeken Borst en Polak hoe het WK voetbal in Qatar belandde. Wat beweegt deze oliestaat om voetbal naar het Midden-Oosten te halen? En hoe gaat voetbalbond KNVB om met deze controversiële kwestie? Want dat er van alles schort aan de mensenrechtensituatie in Qatar is al bekend sinds de Wereldvoetbalbond FIFA het WK toewees.

Dodental - afl. 2

Volgens The Guardian kwamen bij de voorbereiding van het WK 6.500 mensen om het leven. De FIFA houdt het op drie doden. Hoe zit het precies? Wie zijn de migrantenarbeiders die onder zware omstandigheden de stadions, hotels en wegen bouwden voor het WK? En heeft de ophef hierover soms te maken met ons eigen slavernijverleden? Borst en Polak gaan op onderzoek uit.

Perstribune - afl. 3

De strijd om de beeldvorming. Borst en Polak onderzoeken de rol van de media en het publicitaire tegenoffensief van Qatar, dat dankbaar gebruik maakt van “ambassadeurs” zoals oud-voetballers Ronald de Boer en David Beckham. Welke rol zien sportjournalisten voor zichzelf? Hoe gaan sponsors en adverteerders om met dit WK? En waarom organiseert de KNVB tijdens het toernooi een ontmoeting tussen Oranjespelers en migrantenarbeiders?

Et tu, Borst? - afl. 4

De afstandsbediening als moordwapen. Waarbij Borst en Polak in de spiegel kijken en zichzelf de gewetensvraag stellen. In hoeverre zijn voetballiefhebbers medeverantwoordelijk voor wat er zich afspeelt in Qatar? Als niemand kijkt, is het immers gauw afgelopen met sportevenementen in foute landen. Wat voor verantwoordelijkheid hebben de voetballers zelf? Waarom houden de Oranje leeuwen zich zo stil?

Verdieping bij de serie