Door het publiek verschillende perspectieven aan te reiken, wil Human bijdragen aan wat vooraf gaat aan meningsuiting: meningsvorming.

Aan meningen juist geen gebrek, in dit mediatijdperk waarin we leven. En begrijp ons niet verkeerd, we ondersteunen het mensenrecht dat vrijheid van meningsuiting heet. Wij vinden het echter nog belangrijker hoe en onder invloed waarvan die mening wordt gevormd. 

Want er wordt wat afgeschreeuwd, vanuit elke windrichting. De macht van de publieke opinie is onafwendbaar, harde schreeuwers hebben vaak het hoogste woord en polarisatie is aan de orde van de dag, waardoor humanistische waarden onder druk staan.

De wereld schreeuwt om nuance

In de kleuring van zijn aanbod over alle genres en thema’s heen gaat het Human niet om meningsuiting, niet om onze opinies. Door het publiek verschillende perspectieven aan te reiken beogen wij bij te dragen aan wat vooraf gaat aan meningsuiting: meningsvorming.

Medialogica is in puur journalistieke zin onze belangrijkste bijdrage aan dit genre. Het is het enige tv-programma van de publieke omroep over media, mediagedrag en de ontwikkeling van publieke opinie. Op basis van gerichte onderzoeksjournalistieke research belicht het programma actuele cases. Voor het radioprogramma Argos - een samenwerking tussen Human en VPRO - speuren onze onderzoeksjournalisten naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. In De Publieke Tribune proberen we met burgers en betrokkenen in gesprek te gaan over kwesties die de samenleving verdelen en waar iedereen een mening over heeft. Zodoende proberen we tot een goede dialoog te komen en wordt gezamenlijk gezocht naar genuanceerde antwoorden.

Via het project Medialogica in de klas geven redacteuren van Human lessen over mediawijsheid op scholen, van vmbo tot gymnasium, in samenwerking met SchoolTV en Beeld & Geluid. Om zo nieuwe generaties bewust te maken hoe en door wie ons beeld van de werkelijkheid wordt bepaald en tegelijkertijd inzicht te bieden in de mechanismes van het tot stand komen van publieke opinie. 

Programma's over publieke opinie