Licht schijnen op donkere delen van de wereld. Met documentairemaker Sinan Can als hoofdgast van het Mag Het Licht Aan Festival kreeg die missie zondag een extra lading.

'Door in het hoofd van anderen te kruipen, kunnen we het kwaad begrijpen. De verhalen van journalisten zoals Sinan Can, geven ons empathie. Ze schijnen licht op een donkere wereld,' zo sprak columinist Sheila Sitalsing over Sinan Can. Het was één van de vele lofuitingen waarmee de documentairemaker zondag werd overladen.

Can kreeg tijdens het Mag Het Licht Aan Festival de Van Praagprijs uitgereikt. Een tweejarige oeuvre-prijs voor iemand die heeft bijgedragen aan de humanisering van de samenleving. Eerdere winnaars zijn Typhoon, Adelheid Roosen en Henk Oosterling.

Can won de prijs voor televisiedocumentaires als Bloedbroeders, De Arabische Storm, Onze missie in Afghanistan, In het spoor van IS, De verloren kinderen van het Kalifaat en Voorbij de Grenzen van Saoedi-Arabië. 'Hij stelt de lastige vragen die gesteld moeten worden in gesloten werelden en opent daarmee de ogen van jong en oud,' zo luidde het juryoordeel.

Aandacht voor menselijkheid

Naast de prijs voor Can kon het aanwezige publiek op het festival deelnemen aan verschillende activiteiten. Zo organiseerde Human Duivelse dilemma's, waarbij voor- en tegenstanders met elkaar in gesprek moesten over de wrede vraag op welke dodelijke wijze zij een zelfrijdende auto zouden laten botsen, als zij de programmeur waren. Die vraag wordt steeds prangender nu de eerste zelfrijdende auto's naar verwachting binnen enkele jaren op de markt zullen komen.

Het Humanistisch Verbond organiseerde de Mega-Mensenrechten-op-Reis-Quiz. Weet u naar hoeveel landen u mag reizen met uw Nederlandse paspoort? Of welk land de meeste vakantiedagen garandeert? (Voor de antwoorden, zie onderaan dit artikel).

Met unieke beelden verkregen door nieuwe technologieën, zoals satellieten en drones, lieten Hivos en studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten met een tentoonstelling zien hoe de Amazonebewoners vechten voor het behoud van hun leefgebied.

Een betere timing was er niet. Afgelopen week haalden Zwitserse ecologen de voorpagina's met hun onderzoek waaruit bleek dat er genoeg ruimte op aarde is om door nieuwe bebossing de hoeveelheid broeikasgassen terug te brengen tot vooroorlogsniveau.

Tegelijkertijd in het nieuws: de houtkap in het grootste bos ter wereld, de Amazone, is vorig jaar met 88 procent toegenomen.

Muzikale verrijking

Het dagje humanisering bestond niet alleen uit kennisoverdracht. Muziek was er van Sinan Arat, ney-speler en zanger uit Erzincan, opgeleid aan het Classical Ottoman music conservatory in Izmir. 

Nazmiye Oral en Meral Polat wervelden zich met zang, dans en gedichten door een Rumi-improvisatie (de favoriete dichter van Can). Ook zangeres Eva van Manen zong Can toe. 

Tot slot mocht Can ook nog zelf een prijs uitreiken: de aanmoedigingsprijs. Die gaf hij aan zeshonderd vluchtelingenkinderen, 'omdat ze zo lang in onzekerheid hebben moeten wachten.' Nemr, bekend van de documentaire Terug Naar Je Eige Land van #BOOS, nam de prijs namens zeshonderd vluchtelingenkinderen in ontvangst. 'Bedankt,' zei hij een beetje zenuwachtig. 'Ook bedankt aan de regering. Zelfs degenen die ons tegenzaten.'

Antwoorden op de quizvragen: als Nederlander mag je visumvrij naar 125 landen reizen. Portugal heeft met 50 dagen de meeste vakantiedagen ter wereld.

Ook interessant