Change your mind

Eigenbelang of algemeen belang

Vijf afleveringen vanaf dinsdag 7 augustus 2018 om 22.45 uur op NPO 2

Wat doen we voor onszelf, wat doen we voor de gemeenschap? Is er alleen het eigenbelang of bestaat er iets dat groter is dan wijzelf, een algemeen belang? In hoeverre mag de samenleving ons aanspreken op ons gedrag? En nog belangrijker: zijn wij in staat om ons gedrag te veranderen?
In het nieuwe programma Change Your Mind gaat de Amerikaanse hoogleraar en filosoof Michael Sandel in gesprek met een groep millennials over morele dilemma’s van deze tijd.

De overheid spreekt ons voortdurend aan op ons gedrag. Bijvoorbeeld door middel van snelheidscontroles. Door de crimineel in ons te volgen via de digitale sporen die onze telefoon achterlaat. Door met behulp van thermische luchtfoto’s onze energieverspilling te meten en de milieuvervuiler af te straffen.

Leef je alleen voor jezelf, of is er nog sprake van een samenleving? Zijn we bereid om dingen op te offeren voor het hogere belang? En zijn we in staat ons gedrag te veranderen?

Het zijn grote vragen van deze tijd, die we niet alleen aan de deelnemers willen stellen, maar ook aan de kijker. We dagen hem uit zijn morele standpunten te verkennen en wellicht zelfs wel een nieuwe mening te vormen. Waar we vorig jaar ons ambitieniveau nog bij meningsuiting lag, verleggen we die nu naar meningsvorming. Daarom heet het programma niet langer What’s the Right Thing To Do?, maar Change Your Mind.

De Amerikaanse filosoof Michael Sandel (1953) is gespecialiseerd in politieke filosofie. Sinds 1980 geeft hij les aan Harvard University, waar hij in 1999 werd benoemd tot hoogleraar. Sandel werd wereldberoemd toen zijn interactieve colleges van het vak Justice online beschikbaar werden gesteld. Inmiddels worden zijn boeiende colleges wereldwijd door miljoenen mensen bekeken. Het leverde hem de bijnaam ‘moral rockstar’ op. Daarnaast schreef Sandel de boeken What Money Can’t Buy: The Moral Limits of Markets en Justice: What’s the Right Thing to Do? die aansluiten bij de grote hedendaagse vragen op het gebied van politieke filosofie.