YES ik ben!

De kracht van het woord, het lijf, de geest & het somberen

4 afleveringen vanaf zondag 9 juni om 19:25 uur op NPO 2

Stine Jensen gaat in de vier afleveringen van dit nieuwe seizoen van ‘Dus ik ben’ op zoek naar de geheimen achter een van de meest charismatische concepten uit de westerse ideeëngeschiedenis. Ze reist daarvoor van het Westen van de VS met z'n niet aflatende belofte op een nieuwe kans, tot Noordelijk Europa waar de kritische levenshouding en depressiecultuur gevierd wordt.

Optimisme, maakbaarheid, hoop, geloof in verandering, een betere wereld, veerkracht en (zelf)vertrouwen van het individu en de gemeenschap – dat zijn de pijlers van het positieve denken. Stine Jensen is echter opgegroeid met het Scandinavische somber-gen, professioneel geschoold tot filosofisch mopperaar, én met het Hollandse doe-maar-gewoon-virus.

In YES ik ben! ziet Stine de invloed van diverse coaches op onmogelijk geachte prestaties. Ook probeert ze de stand van zaken rondom de medische wonderen van het placebo en diens tegenhanger, het nocebo, te doorgronden. Er opent zich een wereld voor haar als ze zich vanuit haar professie als redenaar en ‘spokeswoman’ verdiept in de kracht van het woord, en hoe hiermee niet alleen mensen te beïnvloeden, maar zelfs hun werkelijkheid. Tot slot onderzoekt ze de donkere keerzijde die dat positivisme ook heeft. Want in een wereld die bol staat van - vaak prijzige - geluksseminars, rijst de vraag: wat blokkeer je als je alleen maar positief in de wereld staat? Sterker nog, het is wellicht die schaduwzijde van positivisme die ons kritisch en alert houdt.

Lees meer over filosofie

6 items

Durf te denken

Dossier
Recent Toegevoegd

Idealen

Van gele hesjes tot wereldwijde klimaatmarsen: we leven in een tijd waarin de wereld weer de straat op gaat. Maar wanneer is er sprake van idealisme? Is een beter milieu een ideaal, of een pure overlevingsstrategie? Zijn mensenrechten een ideaal, of zijn ze ingesleten in ons dagelijks leven?

Dit is de Human-route op Brainwash Festival

Geen zin om het programmaboekje en blokkenschema van het Brainwash Festival (26 oktober) door te spitten? We’ve got you! In deze uitgestippelde route van Human krijg je alle highlights mee uit het programma over idealen, identiteiten en gedeelde toekomstdromen.

Waarom je soms het compromis moet sluiten

Filosoof Kwame Appiah doceerde aan Amerikaanse topuniversiteiten als Yale, Harvard en Princeton, en werd door president Obama onderscheiden voor zijn verdiensten. Eind oktober komt hij naar het 'Brainwash festival' en 'Het filosofisch Kwintet'. Human mocht hem alvast spreken.

Waarom vergeten niet per se erg is

Als ik door dementie mijn herinneringen kwijtraak, verlies ik dan mijzelf? Verlies ik wie ik ben? Met deze vraag wordt neuroloog Jules Montague regelmatig geconfronteerd.

Wat te doen

Na vier afleveringen over overbevolking, groeiende ongelijkheid, klimaatverandering en het verdwijnen van het publieke debat maken we de balans op. Wat hebben we nodig om onze koers te veranderen? Zijn onze Verlichtingsidealen nog wel van toepassing? Of moeten we opnieuw vaststellen wat ‘goed leven’ is? Kortom, kunnen we niet veranderen, of willen we dat niet?