YES ik ben!

De kracht van het woord, het lijf, de geest & het somberen

4 afleveringen vanaf zondag 9 juni om 19:25 uur op NPO 2

Stine Jensen gaat in de vier afleveringen van dit nieuwe seizoen van ‘Dus ik ben’ op zoek naar de geheimen achter een van de meest charismatische concepten uit de westerse ideeëngeschiedenis. Ze reist daarvoor van het Westen van de VS met z'n niet aflatende belofte op een nieuwe kans, tot Noordelijk Europa waar de kritische levenshouding en depressiecultuur gevierd wordt.

Optimisme, maakbaarheid, hoop, geloof in verandering, een betere wereld, veerkracht en (zelf)vertrouwen van het individu en de gemeenschap – dat zijn de pijlers van het positieve denken. Stine Jensen is echter opgegroeid met het Scandinavische somber-gen, professioneel geschoold tot filosofisch mopperaar, én met het Hollandse doe-maar-gewoon-virus.

In YES ik ben! ziet Stine de invloed van diverse coaches op onmogelijk geachte prestaties. Ook probeert ze de stand van zaken rondom de medische wonderen van het placebo en diens tegenhanger, het nocebo, te doorgronden. Er opent zich een wereld voor haar als ze zich vanuit haar professie als redenaar en ‘spokeswoman’ verdiept in de kracht van het woord, en hoe hiermee niet alleen mensen te beïnvloeden, maar zelfs hun werkelijkheid. Tot slot onderzoekt ze de donkere keerzijde die dat positivisme ook heeft. Want in een wereld die bol staat van - vaak prijzige - geluksseminars, rijst de vraag: wat blokkeer je als je alleen maar positief in de wereld staat? Sterker nog, het is wellicht die schaduwzijde van positivisme die ons kritisch en alert houdt.

Lees meer over filosofie

6 items

Durf te denken

Dossier
Recent Toegevoegd

Wat te doen

Na vier afleveringen over overbevolking, groeiende ongelijkheid, klimaatverandering en het verdwijnen van het publieke debat maken we de balans op. Wat hebben we nodig om onze koers te veranderen? Zijn onze Verlichtingsidealen nog wel van toepassing? Of moeten we opnieuw vaststellen wat ‘goed leven’ is? Kortom, kunnen we niet veranderen, of willen we dat niet?

Dit leerden we van Daan Roovers bij Brainwash Zomerradio

In Brainwash Zomerradio van Human interviewt presentator Floortje Smit denkers aan de hand van muziek. Hierboven terug te luisteren. Welke nummers zijn vormend geweest voor hun identiteit en denken? Deze lessen kunnen we leren van filosoof en Denker des Vaderlands Daan Roovers.

Uren lees- en kijkplezier dankzij FiloKwintet

Dit seizoen boog Het Filosofisch Kwintet over woorden waarmee we worstelen. In vijf afleveringen probeerden we de termen 'vrijheid', 'verbinding', 'elite', 'authenticiteit' en 'diversiteit' opnieuw betekenis te geven. Op deze pagina hebben we alle lees- en kijktips voor je verzameld.

Overbevolking

Spreken over overbevolking is, zo bleek tijdens onze voorbereiding, een regelrecht taboe. In de eerste uitzending van Het Filosofisch Kwintet van dit seizoen proberen we dit stilzwijgen te doorbreken. Zijn we eigenlijk al met te veel, op een moderne ark van Noach? Of maken we elkaar alleen maar bang met ondoordachte doemscenario's?

Dit is het gevaar van diversiteit

Veel bedrijven en instellingen streven naar diversiteit, maar waarom is dat belangrijk? En kan het ook kwaad? We vroegen politicoloog Stephan Sanders de term opnieuw inhoud te geven.