De kracht van het woord, het lijf, de geest & het somberen

Stine Jensen gaat in de vier afleveringen van dit nieuwe seizoen van ‘Dus ik ben’ op zoek naar de geheimen achter een van de meest charismatische concepten uit de westerse ideeëngeschiedenis. Ze reist daarvoor van het Westen van de VS met z'n niet aflatende belofte op een nieuwe kans, tot Noordelijk Europa waar de kritische levenshouding en depressiecultuur gevierd wordt.

Optimisme, maakbaarheid, hoop, geloof in verandering, een betere wereld, veerkracht en (zelf)vertrouwen van het individu en de gemeenschap – dat zijn de pijlers van het positieve denken. Stine Jensen is echter opgegroeid met het Scandinavische somber-gen, professioneel geschoold tot filosofisch mopperaar, én met het Hollandse doe-maar-gewoon-virus.

In YES ik ben! ziet Stine de invloed van diverse coaches op onmogelijk geachte prestaties. Ook probeert ze de stand van zaken rondom de medische wonderen van het placebo en diens tegenhanger, het nocebo, te doorgronden. Er opent zich een wereld voor haar als ze zich vanuit haar professie als redenaar en ‘spokeswoman’ verdiept in de kracht van het woord, en hoe hiermee niet alleen mensen te beïnvloeden, maar zelfs hun werkelijkheid. Tot slot onderzoekt ze de donkere keerzijde die dat positivisme ook heeft. Want in een wereld die bol staat van - vaak prijzige - geluksseminars, rijst de vraag: wat blokkeer je als je alleen maar positief in de wereld staat? Sterker nog, het is wellicht die schaduwzijde van positivisme die ons kritisch en alert houdt.