Vanaf het Brainwash Festival

Idealen

Vanaf het Brainwash Festival

Idealen

Van gele hesjes tot wereldwijde klimaatmarsen: we leven in een tijd waarin de wereld weer de straat op gaat. Maar wanneer is er sprake van idealisme? Is een beter milieu een ideaal, of een pure overlevingsstrategie? Zijn mensenrechten een ideaal, of zijn ze ingesleten in ons dagelijks leven?

Uitzending: zondag 27 oktober, 17:10 uur, NPO 2

Opname: zaterdag 26 oktober

Deze aflevering van 'Het filosofisch kwintet' wordt opgenomen op het 'Brainwash festival' in Amsterdam. Meer informatie over dat festival, en bijwonen van deze opname vind je hier.

Horen idealen altijd positief te zijn, of kun je als ideaal ook ergens tegen zijn? Of is ook dat weer een vraagteken, zoals anti-abortus of pro-life twee synoniemen met hetzelfde doel zijn: een verbod op zwangerschapsafbreking? En: hoe maak je idealen waar? Met kleine stapjes of met grote sprongen?

In de zesde aflevering van 'Het filosofisch kwintet', vanaf het 'Brainwash festival' in Amsterdam, gaat het over ‘idealen’. Te gast zijn de Brits-Ghanese filosoof Kwame Anthony Appiah, filosoof Marli Huijer en de Vlaamse filosoof Stijn Sieckelinck. Stamgast is wederom de Duitse historicus Philipp Blom. Het gesprek zal gevoerd worden in het Engels, uiteraard met Nederlandse ondertiteling.

Gasten in deze aflevering

Kwame Appiah

Kwame Anthony Appiah is een Brits-Ghanees filosoof, cultuurtheoreticus en schrijver.

Lees hier het gesprek dat we ter voorbereiding met Kwame Appiah hadden.

Stijn Sieckelinck

Stijn Sieckelinck is onderzoeker aan de VU en staat aan de basis van het trainingsprogramma 'Omgaan met extreme idealen', dat onder meer door de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Philipp Blom

Stamgast deze serie is wederom Philipp Blom. De Duits-Nederlandse historicus en romanschrijver studeerde in Wenen en Oxford. Van zijn hand verscheen onder meer het boek Wat op het spel staat. Verder publiceert hij onder meer in The Times Literary Supplement, The Independent, Frankfurter Allgemeine Zeitung en Die Zeit.

Marli Huijer

Marli Huijer is hoogleraar publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoek richt zich op de filosofie van mens en cultuur. Hoe ordenen we de tijd? Wat maakt dat we zulke beweeglijke types zijn? Hoe richten technieken en apparaten de publieke ruimte in? Wat is seksuele vrijheid? En hoe disciplineren we onszelf en elkaar tot gedrag dat het mogelijk maakt om vreedzaam samen te leven? Van 2015 tot 2017 was zij Denker des Vaderlands.