Aflevering 2

Verbinding

Aflevering 2

Verbinding

'Alle mensen worden broeders.' Er is moeilijk een positiever begrip te bedenken dan verbinding. Toch lijkt het een marketingterm geworden, een politieke dooddoener in een tijd waarin polarisatie en segregatie toenemen. Maar wat is verbinding precies? Waarmee voelen we ons verbonden en waardoor zijn we dat kwijtgeraakt? En heeft verbinding ook een keerzijde?

Opname: zondag 7 juli, 12:10 uur

Uitzending: live, zondag 7 juli, 12:10 uur

Woorden stellen ons in staat de wereld te begrijpen, woorden kunnen ons ook in verwarring brengen. In zijn negende seizoen bespreekt Het Filosofisch Kwintet woorden waarmee we worstelen. Woorden waarmee marketeers, politici en bestuurders aan de haal zijn gegaan. Begrippen die werden beroofd van hun oorspronkelijk betekenis en zo vaak en lang zijn gebruikt dat ze hun waarde of inhoud verloren.

In de tweede aflevering van Het Filosofisch Kwintet gaat het over verbinding, live vanaf het Mag het licht aan-festival. Te gast zijn filosoof en Denker des Vaderlands Daan Roovers, imam Khalid Benhaddou en hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging. Stamgast is historicus Philipp Blom.

Gasten in deze aflevering

Daan Roovers

Filosoof en Denker des Vaderlands

Philipp Blom

Historicus en auteur van onder meer het boek Wat op het spel staat.

Andreas Kinneging

Hoogleraar rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden

Khalid Benhaddou

Imam en schrijver van onder meer Is dit nu de islam?