Kunnen gedachten je gezondheid beïnvloeden?

Placebo’s blijken te werken. Er zijn zelfs diverse trainingen gebaseerd op de idee dat wie zijn eigen gedachten verandert, de wereld om zich heen ook ziet opfleuren. Wat zegt de huidige stand van zaken in de medische wetenschap hierover?

In de Verenigde Staten is een immens aanbod religieuze tv-uitzendingen, waarin wonderbaarlijke genezingen plaatsvinden. Stine woont zo’n faith healing bij en onderzoekt de krachten die de wereld van ‘prosperity evangilism’ zo bijzonder maken. Kan ze misschien zelf van haar migraine af komen door een faith healing te ondergaan?

Wetenschapsjournalist Erik Vance vergelijkt het placebo-effect met de virtual reality-bril. Je weet dat je niet in een achtbaan zit, maar toch word je misselijk. 'Onze hersenen passen onze realiteit aan.'

Schrijver en ras-scepticus Barbara Ehrenreich bestrijdt de gedachte dat als je maar positief denkt, je je ziekte kunt overwinnen. Kan je denken überhaupt van invloed zijn op je gezondheid?

Ehrenreich: 'Er zijn tal van verbindingen tussen geest en lichaam. Maar het gaat te ver om te zeggen dat je door de verkeerde dingen te denken je het leed over jezelf afroept.'

Kijk hieronder het volledige interview met wetenschapsjournalist Erik Vance.

De overige afleveringen