YES ik ben!

Filosofisch reisprogramma van Stine Jensen over de kracht en keerzijde van positief denken

Stine Jensen gaat in de vier afleveringen van dit nieuwe seizoen van ‘Dus ik ben’ op zoek naar de geheimen achter een van de meest charismatische concepten uit de westerse ideeëngeschiedenis.  Ze reist daarvoor van het Westen van de VS met z'n niet aflatende belofte op een nieuwe kans, tot  Noordelijk Europa waar de kritische levenshouding en depressiecultuur gevierd wordt.

Lees verder →

Afleveringen

Lees

Volledige interviews

Erik Vance

Tijdens haar reis door Amerika sprak Stine Jensen met wetenschapsjournalist Erik Vance over het placebo-effect. Wat is dat nu precies?

Een aantal interessante inzichten haalde de uitzending niet. Vance geeft inzicht in het placebo-effect en vertelt ook meer over de christelijke genezingscultuur waarin hij opgroeide. Kijk hier het volledige (ruwe) interview met Erik Vance terug.

Dirk De Wachter

Stine vroeg aan psychiater Dirk De Wachter wat ze moet denken van al die coaches die ons tegenwoordig een gelukkiger leven beloven.

Omdat we ons na het luisteren van de zalvende woorden van De Wachter altijd als herboren voelen, hebben we integraal het hele interview online gezet. Luister veertig minuten lang naar Vlaamse volzinnen als: 'We moeten verdriet niet wegduwen. Want dan gaat dat via de achterdeur gequadrateerd in onze nek vliegen.'

George Lakoff

Denk niet aan een olifant. En? Denk je nu niet aan een olifant?

Met dit beroemde voorbeeld liet taalfilosoof George Lakoff zien hoe taal en framing werkt. Soms kun je nog zo hard iets ontkennen, door erover te praten bevestig je het punt van je (politieke) tegenstander alsnog. Kijk naar het anderhalf uur lange interview dat Stine met Lakoff had, of lees hier de puntige samenvatting. 

 

Volg HUMAN