Hoe maakbaar is het leven? Heb ik invloed op mijn welzijn en geluk?

Het wemelt meer dan ooit van de life-style coaches. Je kunt voor alles iemand inhuren die je ondersteunt: om beter te presteren, te leren en gelukkiger te zijn. Daarachter schuilt een optimistische maakbaarheidsgedachte van succes, geluk en welzijn.

Hoe maak je een winnaar? Kun je überhaupt winnaars kweken? Stine dompelt zich in deze aflevering onder in de filosofie van het coachen.

Op een congres over positief coachen verkent ze de ideeën van lifestyle coaches. Ze gaat ook te rade in de sport: samen met haar eeneiïge tweelingzus Lotte neemt ze penalty’s tegen Hans van Breukelen, die meent dat mind-set alles is. Met voetbalcoach Vera Pauw - 'Je kunt alleen succes hebben als je het lef hebt om te falen' - spreekt ze over de rol van vrouw-zijn: die moeten volgens haar meer mentale drempels overwinnen om een winnaar te kunnen zijn.

De jongens van '365 dagen succesvol' geloven dat iedereen gelukkiger kan worden, maar schrijver Barbara Ehrenreich, die onderzoek deed naar de theorieën van positief denken, is zeer kritisch over de 'coachability of life'.

Tot slot doen Stine en Lotte mee aan een wetenschappelijk onderzoek in Museum Vrolik om er achter te komen hoe het komt dat Lotte meer de winnaarsmentaliteit lijkt te hebben. Bestaat er zoiets als een winnaars-gen?

Met dank aan Museum Vrolik, het museum waarin de normale en afwijkende bouw en ontwikkeling van het menselijk lichaam centraal staat, en waar het interview met Peter Clough mocht worden opgenomen.

De overige afleveringen