In de eerste aflevering van YES ik ben! onderzoekt Stine Jensen de filosofie van het coachen. Op zoek naar de beste versie van jezelf. Wanneer is die versie compleet? En wat is de keerzijde van dat positief denken? Wij selecteerden vijf stukken over positief denken en de maakbaarheid van geluk.

YES ik ben!, afl. 1: De beste versie van jezelf

In de eerste aflevering van YES, ik ben! brengt filosoof Stine Jensen een bezoek aan het congres 365 dagen succesvol ('Wat zit er eigenlijk in mij, en kan ik daar ruimte voor maken in mijn leven?'), ze spreekt met voetbalcoach Vera Pauw ('Je kunt alleen succes hebben als je het lef hebt om te falen'), luistert naar psychiater Dirk De Wachter ('Als de coaches zeggen dat je fantastisch bent, dat vind ik oplichterij.'), en neemt het op tegen voetbalkeeper Hans van Breukelen.

1. Gawie Keyser: 'Je moet willen winnen'

In de aflevering zal Stine in een penaltyserie opnemen tegen haar tweelingzus Lotte. Lotte won altijd, Stine niet. Hoe is dat nu? Volgens filmjournalist Gawie Keyser kan het helpen om gewoon te denken dat je wil winnen. Want soms ben je net niet goed genoeg, maar: 'Je moet goed genoeg wíllen zijn.' 

Lees verder bij Brainwash →

2. Maakbaarheid van het leven

Theatermaker Freek Vielen vraagt zich in zijn Brainwash Talk af in hoeverre je zelf je leven kunt vormgeven. Terwijl hij kijkt naar een zwerm spreeuwen herinnert hij zich iets wat een bioloog hem ooit vertelde. Dat de spreeuwen graag dicht bij elkaar blijven, maar niet willen botsen. En dat zij dus door hun buurman af en toe licht worden gestuurd. Voor Vielen een manier om na te denken over de maakbaarheid van zijn eigen leven. 

Liever lezen? Klik hier →

Dossier gaat verder na banner

3. De leukigheidsmaatschappij

Stine spreekt ook met de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter. Eerder noemde hij zichzelf ook wel 'verdrietdokter'. In een interview dat we eerder met hem hadden roept hij juist om niet het grote geluk na te jagen. Omarm de mindere kanten van het leven, is zijn boodschap: 'In de ongelukkigheid komen de grootste verbindingen tot stand.'

Lees het hele gesprek →

4. Goed in je vel zitten

Moet je zoeken naar de beste versie van jezelf, of juist tevreden zijn met wie je bent? Om goed in je vel te zitten, moet je volgens psycho-analyticus Paul Verhaeghe goed luisteren naar je lichaam. En juist dat zijn we verleerd, volgens hem. Vorig jaar verscheen zijn boek 'Intimiteit', waarin hij kijkt naar de kloof tussen lichaam en geest. Wij mochten alvast een sneak preview geven uit dat boek.

Lees verder →

5. De waarde van tegenslag

Als laatste dan nog een boodschap van psychiater Dirk De Wachter: stop met denken dat het leven vooral leuk moet zijn. In zijn Brainwash Talk vraagt hij zich af of we ons niet blind staren op een eenzijdig, westers beeld van geluk. Wat moeten we nog doen bij tegenslag?

YES ik ben!, de nieuwe serie van Stine Jensen over de kracht van positief denken is vanaf 9 juni elke week te zien op NPO 2, om 19:25 uur. 

Ook interessant