Nu te zien op NPO Start

Sterven doen we allemaal, maar je hoeft het niet alleen te doen

In de vierdelige serie Tot het Einde volgen we vrijwilligers die mensen in de laatste fase van hun leven bijstaan. We zien hoe welkom hun bijdrage is, hoe vriendschappen ontstaan, hoe er gelachen en gehuild wordt en hoe er ook weer afstand genomen moet worden. Wat drijft deze vrijwilligers om wildvreemden naar hun sterfbed te begeleiden? En wat leert de dood hen – en ons – over het leven?

Tot het Einde is een observerende en intieme serie over: de laatste levensfase, door de ogen van de thuisvrijwilliger. We zien de rauwe en liefdevolle werkelijkheid van het afscheid, dat zich afspeelt in een willekeurig huis, ergens in Nederland. De serie neemt ons mee naar de bijzondere relatie tussen vrijwilliger en cliënt. Naar de kleine momenten en de grote gebaren. Naar de dingen in het leven die naarmate het einde nadert steeds belangrijker worden.

Tot het Einde is een coproductie van HUMAN en Tomtit Film, gerealiseerd met steun van VPTZ Nederland. 

Afleveringen

Aflevering 1: Wat kan ik voor je betekenen?

Vrijwilligers in de palliatieve terminale zorg: ze staan hun cliënten bij tot het einde. Psycholoog Suzanne krijgt een sterke band met Will, die graag geniet van het leven maar ook behoefte heeft aan een luisterend oor. Een balans vinden tussen haar taak als vrijwilliger en het opbouwen van een vriendschap blijkt lastig. Corné vraagt zich af hoe hij de vrouw van zijn cliënt Arie kan voorbereiden op een leven zonder hem. En Judy beseft door haar cliënt Ayla dat het leven onvoorspelbaar kan zijn voor iemand met een terminale ziekte.

Aflevering 2: Waar ligt de grens?

Vrijwilliger Lex is close met zijn cliënt Dineke, ondanks zijn intentie om afstand te houden. Dineke wacht in plaats van maanden al jaren op haar dood, wat de situatie complex maakt. Will praat open over het verlies van zijn dochter dertien jaar geleden. Vrijwilliger Suzanne bewondert zijn openheid, maar worstelt met haar eigen verdiet over het verlies van haar moeder. Ondertussen probeert Corné de gespannen situatie tussen zijn cliënt Arie en diens vrouw Marianne zo goed mogelijk op te vangen.  

Aflevering 3: Klaar voor het einde?

Jacques, een oud-militair, zoekt steun in contact met zijn vrijwilliger Franklin, die ziet dat hij nu zienderogen achteruitgaat. Marianne bespreekt met Corné dat ze de gespannen sfeer rond de verzorging van haar man niet meer trekt. Cliënt Dineke heeft de datum van haar euthanasie al gepland. Lex support haar volledig, maar twijfelt hoe zeker Dineke van haar zaak is. Will moet weer naar het ziekenhuis voor een MRI scan en is bang voor slecht nieuws.

Aflevering 4: Afscheid

Marianne en Corné bezoeken Arie in het hospice. Franklin vervult de laatste wens van zijn cliënt Jacques: ze bezoeken samen het militaire graf van een gevallen kameraad van Jacques. Dineke zit in zak en as, want de datum van haar euthanasie ging niet door. Wills leven neemt een andere wending, en die bespreekt hij met Suzanne.

Wil jij je aanmelden als vrijwilliger in de palliatieve terminale zorg? Kijk op de website van VPTZ voor meer informatie.

Verdieping

Dit vind je misschien ook leuk