Vanaf 28 april wekelijks op zondagavond op NPO 2 en NPO Start

Sterven doen we allemaal, maar je hoeft het niet alleen te doen

In de vierdelige serie Tot het Einde volgen we zes vrijwilligers die mensen in de laatste fase van hun leven bijstaan. We zien hoe welkom hun bijdrage is, hoe vriendschappen ontstaan, hoe er gelachen en gehuild wordt en hoe er ook weer afstand genomen moet worden. Wat drijft deze vrijwilligers om wildvreemden naar hun sterfbed te begeleiden? En wat leert de dood hen – en ons – over het leven?

Tot het Einde is een observerende en intieme serie over: de laatste levensfase, door de ogen van de thuisvrijwilliger. We zien de rauwe en liefdevolle werkelijkheid van het afscheid, dat zich afspeelt van een willekeurig huis, ergens in Nederland. De serie neemt ons mee naar de bijzondere relatie tussen vrijwilliger en cliënt. Naar de kleine momenten de grote gebaren. Naar de dingen in het leven die naarmate het einde nadert steeds belangrijker worden.

Tot het Einde is een coproductie van HUMAN en Tomtit Film, gerealiseerd met steun van VPTZ Nederland. 

Afleveringen

Aflevering 1

Zondag 28 april, 23:05 uur, NPO 2

Vrijwilligers in de palliatieve zorg: ze staan hun cliënten bij tot het einde. Psycholoog Suzanne krijgt een sterke band met Will, die graag geniet van het leven maar ook behoefte heeft aan een luisterend oor. Een balans vinden tussen haar taak als vrijwilliger en het opbouwen van een vriendschap blijkt lastig. Corné vraagt zich af hoe hij de vrouw van zijn cliënt Arie kan voorbereiden op een leven zonder hem en Judy beseft door haar cliënt Ayla dat het leven onvoorspelbaar kan zijn voor iemand met een terminale ziekte.

Aflevering 2

Zondag 5 mei, 22:45 uur, NPO 2

Vrijwilliger Lex is close met zijn cliënt Dineke, ondanks zijn intentie om afstand te houden. Dineke wacht in plaats van maanden al jaren op haar dood, wat de situatie complex maakt. Will praat open over het verlies van zijn dochter dertien jaar geleden. Vrijwilliger Suzanne bewondert zijn openheid, maar worstelt met haar eigen verdiet over het verlies van haar moeder. Ondertussen probeert Corné de gespannen situatie tussen zijn cliënt Arie en diens vrouw Marianne zo goed mogelijk op te vangen.  

Aflevering 3

Zondag 12 mei, 23:00 uur, NPO 2

Aflevering 4

Zondag 19 mei, 22:25 uur, NPO 2

Verdieping

Dit vind je misschien ook leuk