De Publieke Tribune op NPO Radio 1

In het Hospice

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met vrijwilligers en familieleden van bewoners van hospice Het Alteveer in Assen over omgaan met onze laatste levensfase en ons onvermijdelijke einde.

129. In het Hospice

zaterdag 10 februari, 15:00 – NPO Radio 1

Een hospice is de plek waar mensen komen om te sterven. Maar hoe zien de dagen eruit op een locatie waar leven en dood elkaar raken?

We weten steeds beter hoe we mensen in leven moeten houden, maar minder over hoe we uiteindelijk aan ons eind komen. Juist daar draait het om in een hospice. Is de keuze voor een hospice een weloverwogen beslissing of eerder een noodzaak? Hoe zien die laatste momenten eruit? En hoe ondersteun je als vrijwilliger iemand die doodgaat?

In De Publieke Tribune deze week aandacht voor de wijze waarop we omgaan met het naderende einde. Coen Verbraak gaat langs bij hospice Het Alteveer in Assen, waar hij spreekt met vrijwilligers en familieleden over de manier waarop zij het hospice beleven of hebben beleefd. Want waar vrijwilligers de mensen en hun naasten zien komen en gaan, is het voor iemand die zal sterven een plek voor afzondering en rust. Staat hier de dood centraal, of is het eerder gericht op het laatste stukje van iemands leven?

Presentatie: Coen Verbraak
Redactie: Noah van Diepen
Eindredactie: Bram Vollaers

Reageren?

Mail de redactie op depublieketribune@human.nl

Te gast in deze aflevering

Ricarda de Jong Posthumus

Ricarda de Jong Posthumus (61) is sinds de oprichting de coördinator van het hospice.

Jan Kragt

Jan Kragt (74) zet zich al 14 jaar in als vrijwilliger en is ook degene die de halfjaarlijkse herdenkingsdiensten organiseert.

Henk Nijkeuter

Henk Nijkeuter (67) verloor zijn vrouw Johannetta twee weken geleden in het hospice.

Verdiep je verder