De nominaties zijn bekend voor de Prix Europa 2019: de prijs voor de beste Europese televisie-, radio- en internetproducties. Hieronder lichten we de twee Human-nominaties uit.

Categorie 'tv documentary'

Maalstroom

In 2014 spoelt op het strand van Texel het levenloze lichaam aan van de 22-jarige Syrische vluchteling Mouaz al-Balkhi. Samen met een vriend had hij tevergeefs geprobeerd vanuit Calais naar Dover te zwemmen. Aan de andere kant van het water hoopte hij op een nieuw bestaan in Engeland. Welke gedachten dreven hem de zee in? Wat waren zijn dromen? En wat liet hij in Syrië achter?

Om antwoorden te vinden, verzamelde en onderzocht filmmaker Misja Pekel duizenden amateurvideo’s van Syriërs die voor en tijdens de oorlog zijn gemaakt. De verzamelde beelden worden in de film aaneengesmeed tot de gedachtewereld van één zwemmer. Het leidt tot een associatief web van herinneringen dat zich tijdens de fatale overtocht langzaam ontspint. 

Categorie 'radio current affairs'

Argos

Zeker zestig Vietnamese kinderen zijn verdwenen na aankomst in Nederland. Ze waren de afgelopen vijf jaar geplaatst in beschermde opvangcentra voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen die een groot risico lopen om slachtoffer te worden van mensenhandel.

Argos  gaat in How 60 Vietnamese Children Disappeared From a Dutch Shelter and Nobody Went Looking for Them  op zoek in Duitsland, Engeland en Frankrijk, en spit door honderden interne e-mails van de politie en COA (Centrale Opvang Asielzoekers). Ook vertellen medewerkers van de beschermde opvang voor het eerst over hun ervaringen.

Ina Hut, directeur van COMENSHA, en de Nationaal Rapporteur Mensenhandel Herman Bolhaar reageren op de bevindingen van Argos.

Meer