Op 21 september heeft de korte documentaire 'Trapped in a city of thousand mountains' de prijs voor beste korte documentaire gewonnen, op het Russische filmfestival Message to Man.

Op de negentwintigste editie van het filmfestival in Sint Petersburg viel de Human-documentaire in de prijzen. De film, van regisseur David Verbeek, speelt zich af in de metropool Chongqing in China. In de enorme stad proberen rappers uit te vinden wat wel en niet kan, nu er nieuwe censuur is uitgevaardigd die iedere vorm van improvisatie verbiedt. Zangeres Lady Duck leidt ons rond in de hiphop-wereld en bijbehorende undergroundcultuur van haar stad. De film ging op IDFA 2018 in première.

"De film laat zien dat er een ander China aan het ontstaan is, waarvan ik voor deze film het bestaan niet kende. Het is prettig dat een film die zo'n inkijkje geeft dan internationaal erkenning krijgt," reageert eindredacteur Bert Janssens. "Het is een groot compliment dat deze film ook internationaal zo wordt gewaardeerd," zegt Willemien van Aalst, directeur van Human. 

Je kijkt de korte documentaire hieronder terug. Kijk ook het interview met David Verbeek bij Inside IDFA terug, onder de video.

David Verbeek bij Inside IDFA

Nederlandse documentaireliefhebbers gaan in het VPRO-programma Inside IDFA in gesprek met IDFA-regisseurs. FunX en 3FM-dj Sagid Carter gaat in deze aflevering in gesprek met cinematograaf David Verbeek die de documentaire 'Trapped in the city of a thousand mountains' maakte.

'Trapped in the city of a thousand mountains' maakt deel uit van '2Doc kort', een serie korte actuele documentaires van Human en Deepfocus Webdocs voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start. Human.nl sprak Jos de Putter van Deepfocus over de webdocs van '2Doc kort': "Vertellen hoe het zit, is niet meer van deze tijd."

Meer