Op 20 november gaat IDFA 2019 van start, het grootste documentaire-festival van de wereld. Human is dit jaar met twee films op het festival vertegenwoordigd: 'Sidik en de panter' van Reber Dosky, en 'Wolkenzusje' van Sara Kolster. Vrienden van Human maken kans op vrijkaartjes.

'Sidik en de panter'

In het ruige berglandschap van Koerdisch Noord-Irak woont de Perzische panter. Tenminste, daar is Sidik van overtuigd. Uitgerust met verrekijker en wandelstok trekt hij als een pelgrim door de heuvels en speurt hij naar eventuele bewijzen voor de aanwezigheid van deze luipaardachtige. Al vijfentwintig jaar lang. Mocht de panter hier inderdaad gesignaleerd worden, dan zou dat betekenen dat het hele gebied als beschermde natuur wordt aangemerkt. Hij hoopt dat daarmee ook een eind komt aan de bombardementen en moorden die de streek teisteren.

In voice-over vertelt Sidik over de vijandige invasies in zijn woongebied en hoe hij als kind zijn geboortedorp moest ontvluchten. Onderweg ontmoet hij stropers, jagers en wandelaars met wie hij herinneringen ophaalt. Een gesprek met een jongere landgenoot die graag naar Europa zou vertrekken, laat een interessant meningsverschil zien en maakt duidelijk dat niet iedereen even verknocht is aan zijn wortels als Sidik.

Via schitterende sfeerbeelden van de wildernis spat de liefde voor deze streek van het scherm. Een mooie en inspirerende visuele ode aan doorzettingsvermogen en vreedzame vaderlandsliefde.

Sidik and the Panther - Reber Dosky - Nederland - 83 min - Wereldpremière - IDFA Competition for Dutch Documentary

'Sidik en de panter' gaat zondag 24 november in première om 13:15 uur in Eye 1.

'Wolkenzusje'

Sinds de dood van haar zus Bo woont Kess in een huis vol herinneringen. Wanneer Kess voor het eerst naar de middelbare school gaat en nieuwe vrienden maakt, wordt ze geconfronteerd met de vraag of ze over de dood van haar zus wil vertellen of dat ze haar, in gedachten, voor zichzelf wil houden.

De documentaire 'Wolkenzusje' van Human toont de impact van verlies op jonge leeftijd door de ogen van een jongere zus wier leven gewoon doorgaat. Terwijl Kess wordt gevolgd in de overgang naar een nieuwe fase in haar leven krijgt ze voor het eerst de kans om haar eigen verhaal, aan de hand van animaties die haar herinneringen en gedachtes weerspiegelen, vorm te geven.

Wolkenzusje

To the Moon and Back - Sara Kolster - Nederland - 16 min - IDFA Competition for Kids & Docs

'Wolkenzusje', verschillende vertoningen op IDFA, waaronder zaterdag 30 november om 14:15 uur in het Ketelhuis.

Maak kans op vrijkaartjes

Vrienden van Human maken kans op vrijkaartjes voor de films op IDFA. Door mee te doen ga je akkoord met de spelvoorwaarden en privacyverklaring. Reageer vóór 11 november. Deze winactie is voorbij.

Nog geen vriend van Human? Meld je aan en profiteer van alle voordelen. Weet je niet zeker of je al vriend bent? Check het hier.