In veel opzichten was 2021 een ingewikkeld en soms zwaar jaar. Maar er waren ook veel mooie momenten en lichtpunten. Wij maakten een lijstje van acht hoopvolle en inspirerende HUMAN-verhalen van het afgelopen jaar.

#1. Een werkplek voor iedereen

In onze serie De Wasstraat volgen we vijf mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die werk hebben gevonden bij een wasstraat in Deventer. In de daaropvolgende inspiratiesessies, waar betrokkenen konden praten over het aan het werk helpen van mensen met een beperking, praatten we verder. Ook Gerard ten Hove van de Biga Groep (werkvoorziening, bemiddeling en reïntegratie) was aanwezig. Hij ziet de toekomst hoopvol in: "Ik denk echt dat we over een aantal jaren net zo over afstand op de arbeidsmarkt praten als over duurzaamheid: het is een gewoon onderdeel van onze maatschappij geworden."

#2. Vol liefde zorgen voor je naasten

Voor Janine Kwinkelenberg-Barlo is het leven met iemand met een beperking de normaalste zaak van de wereld. Janine groeide namelijk op met haar zwaar verstandelijk en fysiek beperkte broer Albert-Jan. Nu heeft ze de volledige zorg over hem van haar ouders overgenomen en in de documentaire Voor jou wil Ik zijn, zien we wat dat precies voor haar inhoudt. Als kijker zal je misschien denken dat het een lastige taak is voor Janine, maar zo ziet ze dat zelf niet: "Ik heb het nooit als lastig ervaren. Opgroeien met hem was voor mij gewoon. Het was Albert-Jan, onze broer en hij hoorde erbij."

#3. Een uitzonderlijke man

Een ander bijzonder verhaal over een man met een beperking is de 2Doc Kort: Akrams Bruiloft. We volgen Akram, die zichzelf voortduwt op zijn zelfgemaakte karretje door de straten van de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Na een ongeluk tien jaar geleden moest een groot deel van Akrams onderlijf geamputeerd worden. Hij verzeilde in een depressie, deed zelfmoordpogingen, maar uiteindelijk lukt het hem om zich terug te vechten in het leven en te trouwen met zijn grote liefde.

#4. Een nieuwe verbinding aangaan met je ex

Aan het begin van een huwelijk zitten de meeste partners nog in een romantische fase. Maar helaas lopen veel huwelijken na een tijdje uit op een scheiding. Soms gaat een breuk gepaard met ruzie, andere keren met verzwegen wrok van de ex-partners naar elkaar. Toch zullen ex-partners af en toe nog met elkaar moeten gaan, zeker als er kinderen in het spel zijn. Om ervoor te zorgen dat partners op een prettige manier uit elkaar gaan, ontwikkelden Leoniek van der Maarel en Tineke Rodenburg de 'SCHIP-aanpak': een herstelmodel om de verbroken relatie met de partner om te vormen naar een relatie van partners in ouderschap.

#5. Hoopvol over het klimaat

Een afdoende herstelaanpak voor de klimaatproblematiek die op ons afkomt, is er helaas nog niet. Maar dat is nog geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten, vindt natuurkundige, oud-politicus en schrijver Jan Terlouw. We spraken hem voorafgaand aan de klimaattop in Glasgow. "Ik zou in wanhoop zijn als ik als natuurkundige tot de conclusie was gekomen: het is niet meer oplosbaar. Maar dat denk ik niet. Ik denk dat het nog steeds oplosbaar is, als we maar de goede dingen doen de komende jaren en de juiste beslissingen nemen in Glasgow. We hebben moedige besluiten nodig van onze politieke leiders. Dat horen ze te doen, daar zijn ze voor."

#6. De positieve kant van onzekerheid

De klimaatcrisis, een relatiecrisis, en uiteraard de coronacrisis kunnen bij ons allemaal voor onzekerheid zorgen. Iets wat lastig kan zijn, maar waar ook een grote waarde in zit, zo ziet filosoof Stine Jensen. Want juist door onzeker te zijn, geef je jezelf de ruimte om naar twee kanten van een verhaal te luisteren. "Waar je kiest voor het zekere, zie je niet meer welke goede ideeën er zitten in een tegenpool en vice versa. Je mist dan heel veel wijsheid en kennis."

#7. Veilig praten over wel of niet geloven

Je onzekerheid tonen over je geloof, is bij veel strengelovigen een gevoelige zaak. Zeker als je het geloof van je ouders en de omgeving waarin je bent opgegroeid helemaal achter je laat, kan het moeilijk zijn om met hen in verbinding te blijven. Het Humanistisch Verbond creërde speciaal hiervoor de Vrijdenkplaats: een veilige plek waar lotgenoten met elkaar van gedachten over (niet) geloven kunnen wisselen. 

#8. Feesten voor mensen die je niet snel op de dansvloer ziet

Een afsluiter die niet kan missen in deze lijst met positieve verhalen, is het verhaal van Music Moves. De organisatie zet zich in om meer muziekevenementen te organiseren voor mensen die daar nu vaak niet naartoe kunnen, omdat ze bijvoorbeeld in een rolstoel zitten of lijden aan een angststoornis. Ze bieden een gratis trainingsprogramma aan, aan jongeren om hen te leren hoe zij een feest of muziekevenement kunnen organiseren voor mensen die je niet snel op de dansvloer ziet dansen.

Meer hoogtepunten uit 2021