Slotbijeenkomst impactprogramma Klassen

26 mei
Datum
26 mei 2021
Tijd
19:00 - 21:30
Locatie
Livestream vanuit Het Zuiderstrandtheater in Scheveningen

Samen optrekken voor gelijke kansen

Op woensdagavond 26 mei vond de slotbijeenkomst van het impactprogramma van Klassen plaats. Een spraakmakende avond met als uitgangspunt de vraag: hoe vinden de politiek en de onderwijswereld elkaar weer in hun strijd voor meer kansengelijkheid? De bijeenkomst was de afsluiter van een landelijk programma met veertien lokale meetups, bijeenkomsten gehouden door een speciaal samengestelde jongerenraad  en een scholenprogramma ter bevordering van de kansengelijkheid.
 

Kijk ↓ hier de afscheidsvideo

Leef nog één keer mee met alle hoofdpersonen uit Klassen.

Kijk ↓ hier wat Klassen teweegbracht

Voor de slotbijeenkomst vroegen we backstage aan de gasten wat het effect is geweest van de serie Klassen en het impactprogramma.

Kijk ↓ hier de slotbijeenkomst terug

Programma 26 mei

Na het succes van de documentaireserie Klassen werd er in het hele land door leraren, schoolleiders, onderwijspartners en lokale politici actief gezocht naar oplossingen voor de groeiende kansenongelijkheid. De belangstelling voor het natraject van de serie was groot, de intentie en motivatie om te veranderen werd breed gedeeld. Voor veel dagelijkse ongelijkheid is op lokaal niveau een oplossing te vinden, maar voor de gestaag toenemende kloof tussen kansrijk en kansarm is er wetgeving en sturing uit Den Haag nodig.

Tijdens de lokale meetups kwamen er verschillende thema’s aan bod waar het onderwijsveld en de lokale politiek zelf invloed op hebben. Op de online slotbijeenkomst werd er juist gekeken naar de invloed van de landelijke politiek. Want wat zou er bereikt kunnen worden als ook het huidige systeem en de bijbehorende middelen aangepast worden? We hadden het over vroegselectie, drempels voor kinderen om door te stromen en over investeren in kwaliteit met wetenschappelijke kennis als basis. Het gesprek tussen het onderwijsveld en de landelijke politiek hierover stond centraal.

De avond werd geopend door Ester Gould en Sarah Sylbing, de makers van de serie Klassen, die hun belangrijkste inzichten van drie jaar onderzoek deelden. Vervolgens gingen de twee presentatoren, docent Minchenu Maduro en programmamaker Natasja van den Berg, afwisselend in gesprek met de onderwijswoordvoerders van de grootste zes politieke partijen en hoofdpersonen uit de serie over de belangrijkste oplossingen. Jongeren van de jongerenraad  hielden een persoonlijk pleidooi en onderwijsjournalist Aleid Truijens en toetsexpert Karen Heij, onlangs gepromoveerd op de (emancipatoire) rol van de Nederlandse eindtoets, deelden hun visie. Geen debatavond of strijdveld. Doel was de bijeenkomst af te sluiten met concrete voorstellen voor een breed gedeelde wens: kansenongelijkheid een halt toeroepen.

Uit de serie waren aanwezig: schoolbestuurder Mirjam Leinders, wethouder Onderwijs Marjolein Moorman en basisschooldirecteur Thea Michel. Vanuit de landelijke politiek de VVD, D66, PVV, CDA, SP en PvdA.

Vervolg

Na de slotbijeenkomst gaat de strijd voor kansengelijkheid in het onderwijs door. Elke provinciale meetup krijgt in het najaar een vervolg en het aantal Scholendagen wordt uitgebreid. Daarnaast verschijnt er in het najaar een kennisbank voor onderwijskrachten met daarin gebundelde kennis over hoe zij kunnen bijdragen aan het verminderen van kansenongelijkheid. Tegelijkertijd verschijnt er lesmateriaal om naar aanleiding van de serie met leerlingen in de klas verder te praten over kansenongelijkheid.

Eigen meetup organiseren?

Afgelopen maanden hebben veel organisaties hun eigen Meetup georganiseerd over kansenongelijkheid n.a.v. Klassen; samenwerkingsverbanden, scholenkoepels, gemeenten, bonden en raden. Is dit ook iets voor jouw organisatie? Laat het ons dan weten, dan denken we graag met je mee? Je kunt ons mailen op klassen@eenvandejongens.nl