Bijles geen optie voor alle kinderen? Te laag schooladvies? Kinderen in de klas die niet gezien worden? Dit kan toch veel beter? Jongeren praten mee over kansengelijkheid in het onderwijs.

In de documentaireserie Klassen dalen we neer in verschillende klaslokalen waar elke dag weer de strijd wordt gevoerd tegen kansenongelijkheid. Nadat de serie op tv is geweest, gaan we het land in (Meetups) om met onderwijsprofessionals, ouders en iedereen die verschil wil maken door te praten over hoe we kansenongelijkheid het onderwijs uit krijgen.

Maar dit kan dit gesprek niet plaatsvinden, zonder de bijdrage van leerlingen zelf. “Nothing about us, without us”. Dit doen we op twee manieren:

De Klassen-jongerenraad

Leerlingen staan middenin het huidige onderwijs en gaan elke dag met nieuwe ervaringen en observaties naar huis. Met wie kunnen we nou beter sparren dan met hen? Daarom gaan we in een aantal sessies met deze jongeren in gesprek over gelijke kansen. Wat zien zij gebeuren in hun omgeving? En wat hebben ze meegemaakt in hun eigen leven? Vervolgens denken ze mee over oplossingen voor de problemen die zij het belangrijkst vinden. In de laatste sessie worden de jongeren klaargestoomd tot leerlingexperts voor de meetups. Daar presenteren zij hun oplossingen en vertolken zij zo de stem van de leerling in het gesprek van de professionals.

De jongerenraad bestaat uit: Naoufal Heyouf (15), Ciske Kooijmans (14), Aisha Hameed (14), Ronja Westerman (14), Ruby Fernald (12), Oumaima El Kouaa (15), Tennesee Loods (13), Luna Eich (15), Aimyn Benrida (17) en Jaylin Siahaija (11).
 

Ook je stem laten horen?

Ben je geen deel van de jongerenraad, maar heb je ook ideeën over hoe we meer kansen kunnen creëren voor alle kinderen (<18)? Deel het met ons. Vul dan hier de enquête in die wij samen met het LAKS hebben ontwikkeld

Klik verder