Regisseurs Sarah Sylbing en Ester Gould werken al vijftien jaar samen, een samenwerking die vruchten af heeft geworpen: ze wonnen inmiddels vele prijzen. Intussen zijn zij bijna niet meer weg te denken uit Amsterdam-Noord. Het is de achtergrond van hun succesvolle serie Schuldig, ze schreven er het boek Dubbeltjes & Kwartjes over, en maakten er 50 Cent (2007) en De Rekening van Catelijne (2012).

Onrecht en sociale ongelijkheid zijn onderwerpen die terug blijven komen. Ook nu weer, nu ze zich op ons onderwijssysteem richten. De titel Klassen refereert in de eerste plaats vooral aan school, de plek waar de serie zich voor een groot deel afspeelt. Maar met deze titel zetten ze in zekere zin ook Nederland als klassenmaatschappij neer.

Want als iets met deze serie duidelijk wordt, dan is het dat het er wel degelijk toe doet tot welke ‘klasse’ een kind behoort. Dan hebben we het niet over de tegenstelling tussen arm en rijk, of zwart en wit, de overbekende sociaal-culturele en economische indelingen, maar over de grote verschillen in opleidingsniveaus. 

De documentaires die Sylbing & Gould samen maken, resulteren altijd in intieme en openhartige films en series van mensen die knokken en ten slotte, hoe diep ze ook zakken, altijd weer boven komen drijven.  

Sarah Sylbing is regisseur voor televisie, documentaire en radio. Ze regisseerde onder andere de jeugdserie Bikkels (winnaar Banff Rocky Award), Metropolis en VPRO's Tegenlicht.

Ester Gould maakte eerder o.a. de bioscoopdocumentaires A Strange Love Affair with Ego (Winnaar Beeld & Geluid Award for Best Dutch Documentary IDFA 2015) en Strike a Pose (2016; in co-regie met Reijer Zwaan).

Klik verder