Kansengelijkheid in het onderwijs bevorderen? Dat begint natuurlijk op school. En dus gaan we met Klassen De Scholen In.

We bieden in samenwerking met Stichting LeerKRACHT en Schoolinfo een programma waarbij fragmenten uit de serie het startpunt zijn voor gesprek over eigen ervaringen en voor het vinden van oplossingen. Om zo met het hele schoolteam - van conciërge tot bestuurder - aan de slag gaat met het creëren van gelijkere kansen.

In dit (halve) dagprogramma leren we de hoofdpersonen uit de serie kennen. We zien hen strijden voor de gelijke kansen van hun kinderen. Groep 8 juffen Astrid en Jolanda die alles op alles zetten om elke leerling erbij te houden. Voor de nieuwe schoolleider Ingeborg is het hard werken om de achterstand op haar school weg te werken. Maar ze draait er haar hand niet voor om, ook niet als dat betekent dat ze alles op z’n kop moet zetten. En neem bijvoorbeeld bestuurder Mirjam, zij heeft kansenongelijkheid binnen haar scholen tot speerpunt gemaakt, heeft uit het buitenland de beste voorbeelden gehaald en doet nu o.a. haar uiterste best om haar scholen zover te krijgen om docenten uit te wisselen om zo het lerarentekort - dat haar ene school helaas harder treft dan haar andere - aan te pakken. Niet altijd een simpele strijd; we zien hen tegen het onderwijssysteem, hun collega’s en zichzelf aanlopen.

Vanuit de serie sluiten we aan bij de ervaringen van de professionals op de school die we aandoen. Vervolgens staan praktische handvatten centraal. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en best practice scholen is er namelijk heel wat bekend over wat wel en niet werkt op het gebied van bieden van gelijke kansen. En dus brengen we dat - i.s.m. NRO en SchoolInfo - bij iedereen uit de onderwijswereld. Zodat iedereen, per direct, de 100% verantwoordelijkheid kan nemen voor de kansen van álle kinderen.

Wil jouw school meedoen? Binnenkort kun je je aanmelden! Houd deze site in de gaten.