Medialogica

Medialogica in de klas: aanrijding of aanslag?

Geloven jongeren in complotten? Die vraag legde Medialogica voor aan een groep jonge studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU).

Jules Ruijs, 30 oktober 2018

In juni 2017 reed een auto het Stationsplein op voor Amsterdam Centraal. Vrij snel werd er gespeculeerd dat het zou gaan om een aanslag. Dezelfde avond nog zegt de politie dat het gaat om een ongeluk.

De studenten van de HKU keken naar de verkorte versie van onze aflevering 'Aanrijding of aanslag?'. Hieronder kun je de hele aflevering terugzien. SchoolTV maakte van meer afleveringen korte versies. Je vindt al die afleveringen hier, inclusief lesbrief.

Meer over complotdenken en nepnieuws

Democratie en propaganda - Het Filosofisch Kwintet

Wat is de rol van informatie in onze democratie? Kan een feitenvrije maatschappij nog wel rechtvaardig zijn? Hoe bedreigend is propaganda voor de democratie? En welke rol spelen nieuwe technologieën in de verspreiding van ideeën die de democratie ondermijnen? In deze aflevering van Het Filosofisch Kwintet bespreekt Clairy Polak deze vragen.

Geen feit veilig - Brainwash Talk

Wel of niet vaccineren, klimaatverandering of de complotten rond 9/11: geen feit is veilig, zo ziet ook socioloog Jaron Harambam. Bestaat er zoiets als de waarheid? Zoekend naar een antwoord op die vraag zette socioloog en filosoof Bruno Latour zijn wereld op zijn kop. Bekijk zijn Brainwash Talk.

Samen met Schooltv zijn speciaal afleveringen bewerkt voor in de klas. Eindredacteur Marc Josten en redacteur Rowan Olierook gaan met scholieren en studenten in gesprek over hoe medialogica werkt, over kritisch en complotdenken en over privacy van nabestaanden in mediahypes. Medialogica in de klas is in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Meer Medialogica