Durf te denken

Multatuli (Eduard Douwes Dekker, 1820-1887)

Durf te denken

Multatuli (Eduard Douwes Dekker, 1820-1887)

Multatuli is de man die met zijn roman 'Max Havelaar of de Koffijveilingen der Nederlansche Handel-Maatschappij' de misstanden van de Nederlandse koloniale politiek in Nederlands-Indië krachtig aan de kaak stelt. Het boek wordt in heel Europa omarmd door emancipatiebewegingen als de vrijdenkers, socialisten en humanisten.
In dit boek kiest Dekker het pseudoniem Multatuli, Latijn voor 'ik heb veel (leed) gedragen' (=multa tuli)
Naast schrijver is hij ook redenaar en denker. Geïnspireerd door de Verlichting, wijst Dekker, net als Spinoza, een persoonlijke God af. De mens moet zijn natuur volgen, die inherent goed is.

De Multatulianen
Te gast in deze uitzending is Atte Jongstra. Hij schreef onder andere 'De Multatulianen', een geïllustreerd overzicht van de uiteenlopende vormen van hulde die Multatuli vanaf zijn debuut 'Max Havelaar' ten deel is gevallen.
In februari 2012, rond de 125ste sterfdag van Multatuli, verschijnt van Jongstra een boek over Multatuli’s 'Millioenenstudien' uit 1872.
Atte Jongstra (foto: Evert-Jan Daniels)
Groen warenhuis
In de reportage van Ayfer Ergün: Jitske Draisma van Het Groene Warenhuis. Via haar webshop verkoopt zij kleding en basics die biologisch, duurzaam, eerlijk of gerecycled zijn. “Ik had gedacht het allemaal witte en crèmekleurige shirtjes zouden zijn, maar als ik die jurkjes zie - die zijn echt leuk!”
Verder een gesprek met drs. Marilou van Golstein Brouwers, algemeen directeur van Triodos Investment Management BV. Zij is op wereldniveau een autoriteit op het gebied van microfinanciering. Tevens is zij bestuurslid van de Max Havelaar Foundation. “Steeds meer mensen kiezen voor eerlijke producten. Dat is het grote voordeel van de media: mensen kunnen zelf hun verantwoordelijkheid nemen en voor wél goede producten kiezen.