Durf te denken

Ayn Rand (1905-1982)

Durf te denken

Ayn Rand (1905-1982)

Tv-college door Liesbeth Noordegraaf-Eelens (1973), filosoof en econoom.
De omstreden filosofie van Ayn Rand geniet vandaag vooral in de VS in hoge kringen populariteit en is één van de belangrijkste inspiratiebronnen van het neoliberalisme. Hoewel Liesbeth Noordegraaf-Eelens aanvankelijk ook wel wat bezwaren had tegen sommige ideeën, laat ze zien hoe het ethisch egoïsme van Rand relevant is en emanciperend werkt; we zijn verantwoordelijk voor ons eigen leven.

Het gedachtegoed van filosoof en romanschrijver Ayn Rand wordt als vaak in de strijd gegooid bij het zoeken naar de oorzaak en oplossing van de economische crisis. Liesbeth Noordegraaf-Eelens (foto) vraagt zich af of het beter zou gaan met de economie (en de wereld) wanneer we zouden leven volgens de filosofie van Rand of juist niet. Het egoïsme dat Rand predikt is volgens haar zowel redelijk als verraderlijk.

Romanschrijver en filosoof Ayn Rand (Sint-Petersburg, 1905 – New York, 1982) is met name in de Verenigde Staten bijzonder invloedrijk. Door haar jarenlange vriendschap met Alan Greenspan, maar vooral door haar roman ‘Atlas Shrugged’, verschenen in 1957, en door de lezers van Time Magazine uitgeroepen tot het één na belangrijkste boek - de Bijbel stond op nummer één - van de twintigste eeuw.
Rand streeft een laissez faire-kapitalisme na. Bemoeienis met de vrije markt is uit den boze. Rand ontkent dat haar filosofie – die ze objectivisme noemt – de samenleving zou verwoesten, vanwege doorgeschoten egoïsme.