Voor de podcastserie Scheiden met Stine heeft Stine veel boeken over scheiden gelezen. Wat zijn haar favoriete boeken over dit onderwerp? Ze geeft ons zeven tips.

#1. Hoe vertellen we het de Kinderen?

Anne Buiskool

"Dit boek legt uit hoe je je kinderen kunt voorbereiden op een scheiding. Er staan veel praktische tips en voorbeelden in. Het geeft ook antwoorden op vragen als: ‘Wanneer vertel je het de kinderen’ en ‘Hoe bereid je je kind voor op de komende veranderingen in het leven na een scheiding?’"

#2. Crafting Secular Ritual

Jeltje Gordon-Lennox

"Dit boek biedt inspiratie voor iedereen die belangrijkste levensgebeurtenissen met een ritueel wil markeren, maar niet kerkelijk is opgevoed. Denk aan geboorte, trouwen, een kind krijgen, verhuizen, uit elkaar gaan, migreren, of het overlijden van een belangrijk iemand in je leven. Gordon-Lennox vertelt hoe je zelf een ritueel kunt ontwerpen en uitvoeren. Rituelen zijn belangrijk om los te kunnen laten, maar ook om pijn te helen en voor je mentale gezondheid."

Scheiden met Stine

In de podcast Scheiden met Stine gaat Stine Jensen in gesprek met experts, ervaringsdeskundigen en schrijvers over verschillende aspecten van het scheiden. Als rode lijn door alle afleveringen loopt Stines eigen scheidingsverhaal, waarbij ook haar dochter Vicky en ex Jaime aan het woord komen. Luister de podcast en abonneer via Spotify, RSS, Apple, Google Podcasts.

#3. Niets te verliezen en toch bang

Renate Rubinstein

"Dit boek begint met de beroemde eerste zin: 'Maandag, klote, man weg, koffers gepakt, verdwenen. Moest nog wel even zeggen dat hij tien jaar ongelukkig was geweest.' Erg mooi boek, een echte klassieker."

#4. Ik nog wel van jou

Elke Geurts

"Wat mij betreft is dit een eigentijdse klassieker. Het is een eerlijk en openhartig boek, waarin Geurts de pijn en het proces van een scheiding onderzoekt en hoe dat bij haar is verlopen. Ik ga met haar over haar boek in gesprek in aflevering vijf van Scheiden met Stine."

#5. En altijd maar verlangen

Frénk van der Linden

"Dit boek moet iedereen lezen, vind ik. Van der Linden beschrijft nauwgezet het huwelijk van zijn ouders. Zij zijn gescheiden toen hij klein was en hebben elkaar toen veertig jaar lang niet gesproken. Van der Linden probeert zich te verplaatsen in het perspectief van zijn vader en van zijn moeder.

Het is lang geleden dat ik gehuild heb bij een boek, maar bij dit boek heb ik echt een traantje moeten wgepinken. Ongelofelijk mooi. Het moedigt je ook aan om het huwelijk van je eigen ouders te onderzoeken."

Stine spreekt met Van der Linden in aflevering 3 van de podcast.

#6. Nasleep

Rachel Cusk

"Een boek van een Britse schrijver over huwelijk en scheiding. Het is heel stilistisch, mooi vormgegeven met taal. Zo beschrijft Cusk de scheiding als een ‘gebroken bord’, een huiselijke metafoor."

#7. Essays in Love

Alain de Botton

"Dit boek mag niet ontbreken in deze lijst. Botton is dé liefdes-en zelfhulpfilosoof uit Groot-Brittannië. In dit boek beschrijft hij een stel dat verliefd wordt en uiteindelijk ook weer uit elkaar gaat, hoe dat gaat en waar dat aan ligt. Er zitten wat leuke filosofische wijsheden in. Ik heb genoten van dit boek toen ik 21 was ik heb er weer van genoten nu ik 49 ben."

Luister de podcast

Luister de afleveringen van Scheiden met Stine via Spotify, RSS, Apple, Google Podcasts of je andere favoriete podcast-app.

Ook interessant