Tegenwind - Het Verdriet van de Veenkoloniën laat zien hoe een wereldwijde energietransitie uitpakt in een lokale gemeenschap. De komst van een mega-windturbinepark in Groningen en Drenthe speelt mensen uit elkaar, waar ze eerder in harmonie samenleefden. De turbines, meer dan tweehonderd meter hoog, veroorzaken een tragedie. Wat wordt gewonnen en wat gaat verloren als het oude land zijn gezicht verliest en de bevolking zich verraden voelt?

Tegenwind - Het Verdriet van de Veenkoloniën besproken in de media

NRC

9 november - De ideale dikte van soep en de wereldproblematiek
Door Maxim Februari
Lees verder  →

NRC

1 november - Vier dagen klimaattelevisie laten zien dat klimaatscepsis op zijn retour is
Van voorbeschouwingen op de VN-klimaattop in Glasgow tot het geradicaliseerde verzet tegen windmolens in Groningen. Na vier dagen klimaattelevisie hoeft de kijker zich niet meer af te vragen of er iets moet gebeuren, de vraag is hoe.
Lees verder  →

Scholiere Yzée Laheij tijdens de opname van De Publieke Tribune in Valkenburg

NRC

28 oktober - Windmolenverzet begon met een barbecue en eindigde met doodsbedreigingen
De ene Jan zat rustig op zijn bootje een eitje te bakken. De andere Jan was al aan het werk op zijn boekhoudkantoor. Het was even voor acht uur ’s ochtends op een zomerse doordeweekse dag in 2019 toen ze door een politieovermacht werden opgepakt. Beiden werden gezien als de hoofdverdachten in de totaal geëscaleerde windmolenprotesten in de Drents-Groningse Veenkoloniën.
Lees verder (achter betaalmuur) →

Tubantia

28 oktober - Ruurlose Broek-bewoners tippen documentaire over windmolens op NPO 2
Bewoners van ‘Zoekgebied K’ roepen raadsleden en college op om zondagavond op NPO2 naar de documentaire ‘Tegenwind – Het verdriet van de Veenkoloniën’ te kijken. Donderdagavond mailden verschillende bewoners van het Ruurlose Broek alle raadsleden. Door Peter Zandee
Lees verder →

Menterwolde (regionaal nieuws)

24 oktober - Premiere Windparkdocu: Ovationeel applaus voor hoofdrolspelers
De 'hoofdrolspelers' in de documentaire 'Tegenwind, het verdriet van de Veenkoloniën' - waarin de komst van én het verzet tegen Windpark N33 centraal staat - kregen vanavond na afloop van de première in cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam een ovationeel en langdurig applaus van de bijna volle zaal. "Dit was overweldigend. Dit document doet recht aan de burgers in deze omgeving", zegt Jan Hendriks.
Lees verder →

Premiere 'Tegenwind - Het Verdriet van de Veenkoloniën

Nieuwsweekend - NPO Radio 1

23 oktober - Te gast: Kees Vlaanderen, Drie jaar lang volgde hij de dorpen rondom de geplande windmolens. 
Ze zijn met hun 200  meter hoogte niet minder dan enorm. Alleen al voor het vervoer van één wiek van een molen, moeten wegen worden afgezet en rijden er speciale vrachtwagens met volgauto’s. In de documentaire Tegenwind- Het Verdriet van de Veenkoloniën zien we ze opgebouwd worden onder groeiend protest van de omwonenden. Dorpelingen zien hun leefomgeving veranderen en raken steeds bozer, maar hun verzet haalt niets uit.
Kijk fragment →

Kees Vlaanderen te gast bij Nieuwsweekend - Radio 1

RTV1

22 oktober - Kees Vlaanderen te gast bij de wekelijkse live talkshow ‘1 op Vrijdag’ van RTV1.
Lees verder →
 

RTV1

13 oktober - Docu over windmolenverzet: ‘Er zijn ongelukken gebeurd in de Veenkoloniën’
Drie jaar lang filmde Kees Vlaanderen voor omroep HUMAN de strijd tegen de windmolens in de Veenkoloniën. ‘Tegenwind, Het Verdriet van de Veenkoloniën’ is een film uit het perspectief van de burgers. ‘Het is diep tragisch wat die mensen is aangedaan’, zegt de regisseur.
Lees verder

RTV Noord

12 oktober - Documentaire over windmolenverzet: 'Prachtige aanblik van de achterkant van onze democratie'
Het Forum in Stad vertoont dinsdagavond voor het eerst de film 'Tegenwind, Het Verdriet van de Veenkoloniën'. De documentaire van omroep Human volgt de inwoners van Meeden en omgeving in hun strijd tegen de windmolens. Door Jeroen Willems
Lees verder →

De Docupdate

8 oktober
Als die windturbines twee kilometer verderop worden geplaatst, zeggen de boze dorpelingen, dan staken zij direct hun verzet. Daarvan kan echter geen sprake zijn. Een windpark moet er komen, 35 molens van maar liefst tweehonderd meter hoog. Recht voor hun neus. En dat pikken enkele inwoners van het Groningse dorp Meeden niet.
Lees verder →