Sidik En De Panter van Reber Dosky is genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Beste Lange Documentaire. De film ging op IDFA 2019 in première en wordt dit najaar uitgezonden door Human.

Sidik En De Panter gaat over de verwoede pogingen van Sidik Barzani om de panter te laten terugkeren in de prachtige, maar deels door oorlog geraakte bergen van Koerdistan. Uitgerust met verrekijker en wandelstok trekt Sidik door de heuvels en speurt hij naar aanwijzingen voor de aanwezigheid van de luipaardachtige. Al vijfentwintig jaar lang.

Mocht de panter hier inderdaad gesignaleerd worden, zou dat betekenen dat het hele gebied als beschermde natuur wordt aangemerkt. Hij hoopt dat daarmee ook een eind komt aan de bombardementen en moorden die de streek teisteren.

In voice-over vertelt Sidik over de vijandige invasies in zijn woongebied en hoe hij als kind zijn geboortedorp moest ontvluchten. Onderweg ontmoet hij stropers, jagers en wandelaars met wie hij herinneringen ophaalt. Een gesprek met een jongere landgenoot die graag naar Europa zou vertrekken, laat een interessant meningsverschil zien en maakt duidelijk dat niet iedereen even verknocht is aan zijn wortels als Sidik.

Via schitterende sfeerbeelden van de wildernis spat de liefde voor deze streek van het scherm. Een mooie en inspirerende visuele ode aan doorzettingsvermogen en vreedzame vaderlandsliefde.

De Vloer Op Jr.

Met gepaste trots kijken we ook naar de nominaties voor Shahine El-Hamus (Beste Acteur Televisiedrama & Beste Acteur), Thor Braun (Beste Mannelijke Bijrol) en Aiko Beemsterboer (Beste Vrouwelijke Bijrol). 

El-Hamus, Braun en Beemsterboer schitterden alledrie al op jonge leeftijd in De Vloer Op Jr., ons improvisatieprogramma waar veel talentvolle acteurs hun eerste televisieminuten konden maken. Helaas zenden we dit programma niet meer uit, maar we hebben wel tientallen scènes in ons archief. Een van de favoriete scènes van de redactie van het programma is bijvoorbeeld Jij Houdt Je Vast Aan Het Fucking Lot? (2017). Kijk die scène met Shahine El-Hamus en Nasrdin Dchar hieronder.

Thor Braun

Ook Thor Braun heeft als klein jochie vaak meegespeeld met De Vloer Op Jr. Al in 2012 speelde hij samen met de legendarische Stefan de Walle een scène over de dood. Zijn opa is overleden, en vader Stefan vraagt de kleine Thor of hij op de begrafenis wil spreken. Kijk die scène hieronder, en lees het interview met Thor.

Aiko Beemsterboer

Aiko Beemsterboer was lange tijd een vaste naam in De Vloer Op Jr. Scènes waar Aiko in schittert worden veelvuldig gebruikt in het onderwijs. Bijvoorbeeld deze scène, waarin Aiko heeft afgesproken in een park met een jongen die ze kent van sociale media. Haar vader Nasrdin kent als geen ander de gevaren van het internet, en heeft haar in de val gelokt. Zal Aiko door de actie van haar vader haar internetgedrag veranderen? Kijk de scène hieronder, en lees het interview met Aiko uit 2017. 

Meer zien?

Wil je meer talentvolle acteurs zien improviseren? We maakten tientallen scènes van De Vloer Op Jr., waarin acteurs die nu in grote serie's spelen hun debuut maakten. Alle afleveringen vind je hier op een rijtje. Grasduin ook door de scènes van de volwassenversie van De Vloer Op, en laat je verrassen door tientallen bekende acteurs.

Alle Gouden Kalf-nominaties heeft het Nederlands Film Festival op deze pagina op een rijtje gezet.