Sexting en cyberpesten

Mediawijsheid

Op deze onderwijspagina over mediawijsheid vind je video's en lesmateriaal om het gesprek in de klas te voeren over sexting en cyberpesten. Het lesmateriaal is te gebruiken voor de bovenbouw van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en hbo.

Sexting - bovenbouw PO/onderbouw VO

De gevaren van online dating en sexting [fictie]
Aiko heeft sinds kort op social media een klik met een jongen, waarmee ze chat en foto’s uitwisselt. Ze heeft met hem afgesproken in een park. Aiko’s vader, Nasrdin, weet als ICT’er als geen ander de gevaren van Internet. Nu heeft hij een vals account gemaakt en contact gezocht met Aiko. En ze hapte…! Zal Aiko door de actie van haar vader inzien dat ze haar internetgedrag moet veranderen?

Lesbrief - Hij ging ineens foto's sturen
Leerlingwerkblad - Hij ging ineens foto's sturen

Sexting - VO/MBO/HBO

De gevolgen van sexting [fictie]
De mooie Vita is zestien en voor niemand bang. Ze heeft een hartsvriendin Shaira en verkering met Django. Als Shaira in een ruzie een sexy foto van Vita op instagram zet, provoceert Vita dat ze niets te verbergen heeft. Maar de gevolgen zijn groter dan de zelfbewuste, stoere Vita aankan. Vanbuiten houdt ze zich groot, maar vanbinnen slaan de fysieke vernederingen en de eenzaamheid toe. Zal het Vita lukken om overeind te blijven als ze door iedereen wordt buitengesloten en veracht?

Lesmateriaal Sex Ding (onderdeel van het project Film in de klas)

Cyberpesten - bovenbouw PO/onderbouw VO

Online pesten op basis van seksualiteit [fictie]
Nils is op Twitter een haatcampagne begonnen tegen Faas, waarbij zijn homoseksualiteit het mikpunt is. Nu zitten ze in de gang van de school te wachten op een bemiddelingsgesprek. Kan Faas het Nils vergeven dat hij hem op Twitter voor gek heeft gezet?

Lesbrief - Vieze vuile homo
Leerlingwerkblad - Vieze vuile homo

 

De digitale schandpaal - VO/MBO

De digitale schandpaal
Dingen als slutshaming, exposedgroepen en digitaal aan de schandpaal nagelen zijn aan de orde van de dag. Roy Donders bedreigde een stel dieven online te shamen als de gestolen waar niet als de sodemieter terugkwam naar zijn winkel.

Wat vindt het Tussenuurpanel van online privacy? Heeft Roy gelijk om het recht in eigen hand te nemen? Of mag hij niet dreigen met de digitale schandpaal?

Online haat - MBO/HBO

Online haatzaaien
Medialogica doet onderzoek naar hoe op sociale media een geraffineerd spel van haatzaaien en polarisatie is ontstaan en wie daar belang bij hebben. Een spel met ‘online handleidingen’ waarin staat hoe je je mening kan doordrukken en tegenstanders monddood maakt. Hoe kan het dat complottheorieën, zoals 'omvolking' – het idee dat de elite plannen zou hebben om de 'originele' bevolking van Nederland te vervangen – steeds meer mainstream worden? Hoe worden media bespeeld hierin mee te gaan? En heeft de journalistiek hier wel een goed antwoord op?

Docentenhandleiding - Online haatzaaien
Leerlingwerkblad - Online haatzaaien