Donderdag 16 juni is het zover. Na ruim een jaar wachten verwelkomen ProDemos en NVLM docenten vanuit het hele land op de jaarlijkse Docentendag Maatschappijleer. Dit jaar sluit HUMAN Educatie aan bij de selectie van het inspirerende educatieaanbod. HUMAN is samen met Beeld & Geluid te vinden in onze gedeelde stand én er wordt speciaal voor docenten een Masterclass Medialogica gegeven. Wil je deze inspirerende dag en Masterclass bijwonen? Schroom niet om je aan te melden; er zijn nog plekken beschikbaar!

ProDemos en de Nederlandse Vereniging van Leraren Maatschappijleer (NVLM) hebben weer een vol programma in elkaar gezet. Jaarlijks organiseren zij de Docentendag Maatschappijleer, waar docenten maatschappijleer, maatschappijkunde, maatschappijwetenschappen, geschiedenis en burgerschap terecht kunnen voor een flinke dosis inspiratie. Naast de informatiemarkt, waarop vele grote partijen aanwezig zullen zijn, is er ook de mogelijkheid om lezingen bij te wonen, workshops te volgen, kennis met vakgenoten uit te wisselen en nog veel meer! Dit jaar is HUMAN Educatie ook van de partij. Samen met Beeld & Geluid verzorgen wij een Masterclass Medialogica én bemannen we onze eigen informatiekraam.

Ga met ons in gesprek

Een informatiemarkt op de conferentie mag natuurlijk niet ontbreken. Dit jaar verzorgt HUMAN Educatie samen met Beeld & Geluid een informatiekraam. Bezoekers kunnen bij ons langskomen om vragen te stellen, geïnspireerd te worden, een toffe ansichtkaart op te halen of gewoon voor een leuk gesprek.

Aan de slag als onderzoeksjournalist

Tussen de informatiemarkt en lunch door is er een programma vol met panels, workshops en masterclasses. HUMAN Educatie en Beeld & Geluid zijn deel van het inspirerende programma met de Masterclass Medialogica. De masterclass begint weliswaar zittend, maar tijdens de Masterclass Medialogica wordt er zeker niet stilgezeten.

Aan de hand van een verkorte aflevering van het HUMAN programma Medialogica gaan bezoekers aan de slag met het thema media en ethiek. Hoe verhouden privacy en het publieke belang zich tot elkaar? Op welke manier beïnvloedt de publieke opinie onze samenleving? En wat beïnvloedt dan de publieke opinie? Over deze vragen gaan wij met de deelnemers van de masterclass in gesprek.

Na een door experts van HUMAN Educatie en Beeld & Geluid gegeven presentatie ontpoppen deelnemers zich tot ware onderzoeksjournalisten. In groepen analyseren zij een grote gebeurtenis in het nieuws om zo de wisselwerking tussen de publieke opinie, bedrijven, politiek en media aan het licht te brengen.

De Masterclass Medialogica is niet uitsluitend voor docenten en onderwijsprofessionals geschikt, studenten en scholieren kunnen er ook wat van opsteken. Daarom worden de masterclasses ook gegeven op het voortgezet onderwijs, MBO en HBO.

Er zijn nog plekken beschikbaar dus wil je deze masterclass bijwonen, schrijf je dan snel in!

Mediahypes

In de Masterclass Medialogica: Mediahypes ontdekken scholieren en studenten hoe een aangespoelde bultrug kon uitgroeien tot een mediahype. Hoe ontstaat een mediahype en welke gevolgen kan het hebben?

Beeldvorming en (oorlogs)conflicten

Vertrekpunt van deze masterclass is de berichtgeving over en tijdens de dekolonisatieoorlog in voormalig Nederlands-Indië (1945-1949). Tijdens de masterclass brengen we heden en verleden samen en analyseren leerlingen een historische gebeurtenis vanuit mediaperspectief. Daarbij staan we in het bijzonder stil bij de beeldvorming die ontstaat tijdens een conflict, de kracht van propaganda en de meerwaarde van meerdere perspectieven op gebeurtenissen. Deze masterclass is ontwikkeld in samenwerking met Het Indisch Herinneringscentrum.

Het project Medialogica on Tour (met de verschillende masterclasses) wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 21VSB Fonds en Fonds 1818.